sunnuntai 3. marraskuuta 2019

Hyviä satukirjoja


Perheellä on hyvä olla pari kunnollista satukokoelmaa ihan omana. Niistä on iloa vuosiksi.

Sadun nälkään löytyy hyvin luettavaa kirjastostakin.

.

On hienoa, että klassikkosatuja julkaistaan uusissa kokoelmissa, kun vanhat painokset loppuvat.


Hanhiemon satuaarre 
kuvitus Feodor Rovankovski 32. painos (WSOY 2010) sisältää monet tunnetut sadut, jotka ovat vanhempien lapsuudesta tuttuja. Tämä kirja käy lapsen ensimmäiseksi satukirjaksi. Tarinat ovat tarpeeksi lyhyitä pienelle kuulijalle.







Suomen lasten iltasadut
Toimittaneet Laila Hirvisaari ja Anja Salokannel, kuvitus Emmi Jormalainen up. (2016 Otava).

Valikoima sisältää tunnetuimpia klassikoita: eläinsatuja, (esim. Ruma ankanpoikanen, Ketun kalansaalis, Leijona ja hiiri) satuja kuninkaallisista (Sammakkoprinssi, Keisarin uudet vaatteet, Prinsessa ja herne) sekä satuja tytöistä ja pojista, veijareista ja sankareista (Saapasjalkakissa, Peukalo-Liisa, Jaakko ja Pavunvarsi).

Kirjan tekstit ovat selkeitä ja kieli hyvää. Kuvitusta on juuri sopivasti, yksi sivun kokoinen kuva tarinaa kohden. Lapsi voi keskittyä pääasiaan eli tarinan kuunteluun.


Pikku kakkosen iltasatukirja 

Juha Itkonen, Markus Kajo, Heli Laaksonen ja muita kirjoittajia, kuvitus Pia Sakki (WSOY 2019)
mukana cd, lukijana Pirkka-Pekka Petelius

Koska kertojat ovat suomalaisia eturivin kirjailijoita, laatu on taattua modernia satuaiheistoa, joka joskus sivuaa arkirealismia. On kertomukset robotista, joka vaihtaa roolia koulupojan kanssa,  avaimesta, jolla ei ollut kotia, huippu-ureheilja Urhosta tai satu liian pitkästä iltasadusta.  Eläinaiheita on paljon, peloton hiiri, kettu ja kontiainen, pöllö Huhu. Perinteinen asetelma ja aihepiiri on sadussa Kolme tehtävää, jossa on henkilöinä seikkailevat prinssi ja jättiläinen.

Lasta viihdyttävät huumori ja sanaleikit:  Ukko, joka eksyi sukkaan, Kana Anananas. Aikuislukijallekin on omat täkynsä kuten Satu oravan pyörästä ja Mies, jolle ei koskaan tapahtunut mitään.

Sen pituinen se. Ainakin toistaiseksi.


Otavan suuri satukirja 
Valikoinut ja kertonut Mary Hoffman, kuvitus Anna Currey, uusin painos (Otava 2006)

Aivan perinteisimmät sadut ovat kirjan alussa. Mielenkiintoisia tarinoita neuvokkaista sankareista ja opettavaisia satujen osasto kirjan loppupuolella sisältävät harvinaisempia juttuja kuten Käänny takaisin, Whittington tai Kulkunen kissan kaulaan. Taikatarinoita ja  urheita sankareita ei jää kirjasta puuttumaan.




Tammen suuri satuaarre 
Toimittanut Ismo Loivamaa, kuvitus Kristiina Louhi 2008

Tässä kirjassa on lyhyitä ja pitkäiä satuja vaihtelevasti. Suurin osa on perinneosastoa, vaikkapa Jänis ja kilpikonna tai Saapasjalkakissa. Kirjasta löytyy juttuja niillekin lukemisen pikkujättiläisille, jotka ovat kuulleet lähes kaikki klassikot (Tarina kalifi Haikarasta, Puksu, Pikku veturi)

Mukavaa, että sisällysluettelossa on mainittu sadun 
alkuperäinen keroja (esim. Grimmin veljekset, Aisopos, Andersen).


Rakkaimmat iltasadut - kauneimmat klassikot ja uudet tarinat  
(Gummerus 2017) 

Kirjan ulkoasu on kauniin värikäs. Klassikkosatujen kerrontaa on ehkä liikaakin uudistettu vastaamaan nykykieltä.  Osa moderneista saduista on peräisin satukokoelmista 365 iltasatua esim. humoristinen Hirviöiden päiväkoti. 


Toivoisin että asuisin kuussa 
Marjatta Kurenniemen satuja ja runoja kuvitus Sanna Mander (WSOY 2018)

Kurenniemen sadut lienevät tuntemattomia nykylapsille. Siksipä kirjaa voi tervehtiä ilolla. Kokoelma tarjoaa hauskaa kielellistä leikittelyä:  Kääpö Känkkä ja Jättilinen Jäkälä  tai Kirri-Mirri-Mieuku-Mauku-Pirrinpoika -Puks.

Kirjasta saa myös cd:n. 




Runoista esimerkkinä lasten vallankumouslaulu:

Mikä noita aikuisia vaivaakaan?
Heitä en ymmärrä ollenkaan!
Sotii ja riitelee vuodesta toiseen.
Me emme suostu menoon moiseen!
Lapset kun vallan kerran saa
Ei ole palloa parempaa!



Lisää Kurenniemen satuja äänikirjoina:
Hassuja satuja  Marjatta Kurenniemi

  E-audio (WSOY  2017)

Iltasatuja Marjatta Kurenniemi

  E-audio (WSOY  2017)


Pari uudempaa satukirjaa


Nuku hyvin - iloisia iltasatuja pienille 


Useita tekijöitä ja kuvittajia (Otava 2021)


Tämän satukokoelman tekijöinä on tunnettuja lastenkirjailijoita kuten Tuula Kallioniemi ja Veera Salmi, mutta suurin osa  nykykirjailijoita, jotka kirjoittavat pääasiassa aikuisille. Yhteistä tarinoille on huumori ja yllätyksellisyys. Kertomukset ovat sopivan pituisia iltasaduiksi.


Tuula Kallioniemen sadussa Prinsessa Hilirimpsuksen kuulohäiriö lasta naurattaa päähenkilön vailkoiva kuulo, vanhempien kiellot kääntyvät kehotuksiksi. Valikoivan kuulo ilmiötä saamme useinkin todistaa lastemme kanssa. 


Aki Ollikaisen sadussa Piirinmestari kuukkeli hiihtäjätyttö saa neuvoja puun oksalla istuvalta linnulta. Kuukkelin liioittelevat jutut ilahduttavat niin tarinan lukijaa kuin pientä kuulijaakin.


Magdalena Hain kirjoittamassa tarinassa  pojan naapuriin muuttaa kolme kiukkuista mummoa. Tämä pelästyy ja karkaa heidät nähdessään. Isän mielestä se oli epäkohteliaasti tehty ja lähettää pojan pyytämään anteeksi. Tarinassa  toistuu perinteisen sadun kaava, kolme tehtävää, joiden onnistuttua asiat selviävät parhain päin.


Tatun ja Patun ällistyttävä satukirja: kaikkien aikojen ensimmäinen satukirja, jossa on käyttöohjeet!
Havukainen, Aino (Otava 2017)


Ukkopoika joutuu suorittamaan monimutkaisia tehtäviä klassisen sadun malliin. 



Kuningas ja papupojat on mummon ja lapsosten ehdoton suosikki. Kuningas ei siedä tietyn sanan lausumista, alamaiset heitetään tyrmään ilman kännykkää. Hauskasta listasta voi valita sanaksi vaikkapa peppupyyhkeen, tuttipullon, Väinämöisen. 




Kanin ja Siilin iltasatukirja 
Paul Stewart  kuvitus Chris Riddell (Mäkelä 2018)

Kirjan neljä suloista iltasatua sopivat rauhoittavaksi luettavaksi pienemmille ja isommillekin iltaihmisille. 






Hyvän yön iltasatuja 
(Buster Nordic 2017)

Hyvän yön iltasatuja 2
(Buster Nordic 2018)

Televisiosta ja YouTubesta tavatut Puuhapete, Pingu, Tuomas-Veturi ja Palomies Sami seikkailevat näissä tarinoissa. 


Eläinsadut Yli 30 kiehtovaa tarinaa 

(Gummerus Kustannus Oy 2019) Uudelleen kertonut Karla S.  Somme,kuvitus Anne Suess



Satukokoelmassa on tunnettuja klassikoita: Leijona ja hiiri, Kultamunia muniva hanhi, Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri, Muurahainen ja heinäsirkka. 

Suurin osa on harvinaisempia kertomuksia. Apina eläinten tuomarina kertoo siitä, miten koiran ja ketun makkaran riita makkaran jakamisesta vie saaliin molempien suusta.

Eläinsaduille on tyypillistä opettavaisuus. Muutamaan tarinan loppuun se on kirjattu varmuuden vakuudeksi.

Klassiset teemat ovat hyvin edustettuina: ahneus  (Ylensyönyt kettu), oveluus  (Lepakko teeskentelee vuoroin lintua, vuoroin hiirtä), riidat  (Kettu, Leijona ja karhu, Riikinkukko ja naakka), ylpeys lankeemuksen edellä (Jänis ja kilpikonna).

Lyhyen napakat tarinat sopivat hyvin luettaviksi pikkulapsiperheessä. 

Kokoelman realistisen selkeät kuvat eivät ole kovin yllätyksellisiä. Perinteinen kuvitus ja värimaailma tukevat kirjan klassista linjaa. 

Lisää iltasaduista:




4 kommenttia:

  1. Mahtava kokoelma lastenkirjoja, joista moni on entuudestaan tuttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, ja satukirjoissa on se hyvä puoli, että niitä on mukava lukea uudelleen.

      Poista
  2. Meillä on kotona tuo listan viimeinen, Eläinsadut. Lapsi kyllä ihan pitää siitä, mutta me vanhemmat emme. Kuvitus on jotenkin kauhea ja juuri nuo oikein auki asti kirjoitetut opetukset tuntuvat typeriltä. Sen sijaan Hanhiemo, vaikka sisältääkin myös nykyään hiukan hassulta tuntuvia loruja, toimii yhä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,Salla, hyvästä kommentista. Totta, myös mummoa hämmästytti ja ärsyttikin nuo satujen loppuun lisätyt opettavaiset lauseet. Nykyään lastenkirjoissa annetaan tilaa lukijan omille oivalluksille tai että tarinan henkilö tai eläinhahmo onnistuu muuttamaan käyttäytymistään. Minulla ei ole enää tuota eläinsatukirjaa, joten en muista kuvitusta.

      Poista