lauantai 23. kesäkuuta 2018

Unilukemista lapsille




Nukutuskirjoja lapsille - kun uni ei tule


Nukahtaminen on vaikeaa joskus lapselle kuten aikuisellekin. Aktiivinen päiväohjelma, turvalliset iltarutiinit, rauhallinen tunnelma eivät aina auta.  Iltasatu on mukava tapa rauhoittaa lasta Höyhensaarille. Mutta mikä neuvoksi, jos uni ei vain tule pieneen silmään?


Supersuosittu nukutussatu Kanin matkasta unten maille löi uusimman kirjamyyntiennätyksen - äänikirjana. Eija Ahvon rauhallinen luenta nukuttaa lapsen ja ehkä aikuisenki. 

Carl-Johan Forssén Ehrlin: Kani joka tahtoi nukahtaa: nukutussatu kaikille iltakukkujille (Otava 2015)

Norsu joka tahtoi nukahtaa (Otava 2017)


Kani joka tahtoi nukahtaa mainitaan maailman myydyimpänä iltasatukirjana. Kirjoittaja on ruotsalainen käyttäytymistieteilijä ja NPL-valmentaja.

Teksti muistuttaa kovasti rentoutusäänitteiden sisältöä. 
Mukana on lukuohje haukotuksineen: osa tekstistä lausutaan yksitoikkoisen hitaasti, osa voimakkaammin. Tietyillä kohdin sanotaan lapsen nimi. (5-vuotias ihmetteli pitkään, mistä kirjan tekijä on voinut tietää hänen nimensä.)

Molemmissa kirjoissa vaelletaan reitti unta ja nukkumapaikkaa etsien. Välillä vakuutellaan, että kuuntelija on entistä unisempi. 

Kirjojen eläinhahmot ja tarinoiden sadullinen sisältö sinällään ovat lasta kiehtovia. Tässä Kani-kirja on himpun Norsua  parempi.

Pitkät välipuheet ylittävät ihan pienen kuuntelijan mielenkiinnon. Etenkin Kanin teksti voisi olla helpommin suuhun sopivaa. Paikoitellen monimutkaisten lauseiden ääneen lukeminen vaatii harjoitusta. 

Norsun teksti on jonkin verran sujuvampaa. Sen pehmeäsävyinen kuvitus (eri kuvittaja) on myös onnistuneempi kuin edeltäjänsä.

Kirjoittaja suosittelee lukemaan tarinoita useampana iltana, jotta niiden suggestiivinen vaikutus voimistuisi. Meille ei kovin useita uusintakertoja tullut, lapset toivoivat aina muuta lukemista.

Kirjoja kannattaa kuitenkin kokeilla,
vaikka mummon koehenkilöt eivät antaneet niille korkeita pisteitä eivätkä vaipuneet uneen lukemisen aikana (anteeksi, Carl-Johan). Aikuinen lukija nukahtaa takuuvarmasti lukusession päätteeksi. 

Oppaiden anti lie parasta, jos lapsi on isompi, ymmärtää paremmin rentoutumisen käsitteen ja itse kokee nukahtamisensa ongelmaksi.

Suloinen norpanpoika ja pikkujänö


Satu Pusa: Nuutti Pikkukuutti (Sun Text Oy 2016)
(sisältää cd:n)

Suomalainen nukahtamistarina saimaannorpan poikasesta on runomuotoinen satu kuutin ja emon lepäilystä talvipesässä. Kirjassa on tavoitettu turvallinen rauhoittumisen tunne, unta ei kiirehditä.

Emo  kuiskaa Nuutille
hiljaisella äänellään
salaisuuden:

”Olet rakas 
ja tärkeä pienokainen,
paras oma itsesi,
…juuri sellainen kuin olet,
…rakas minulle.

Nuutti Pikkukuutti tuntee hyvää oloa,
on vain niin mukavan raukea olla,
kun jo tietää,

…että uni tulee
…ihan itsekseen…

Cd:llä tekstin säkeiden mukaan tauotettu luenta tekee töksähtelevän vaikutelman. Rauhallinen musiikki olisi sopinut äänitteet taustalle.



Nora Surijegin: Uneton jänö (Minerva Kustannus Oy 2018)

Loppusoinnuin riimitellyssä tarinassa jänis pyörii sängyssä turhaan.  Se lähtee yölennolle etsimään unta kuusta. Sieltä jänö tuo laskuvarjollisen unenpaloja. Aamuaurinko herättää hänet, unta kaikki olikin.

Kuten monesti kuvittajan itse kertomissa saduissa, tumman utuinen kuvitus ylittää sanallisen sisällön.


Kukutaan, ei nukuta 


Mervi Wäre, Katri Kirkkopelto: Oona ja Eetu Ei nukuta (Lasten Keskus 2012)


Tämän kauniisti kuvitettu kirja on saatavissa ainakin  kirjastosta.

Lasten iltapuuhat sujuvat iloisesti. Oonan puuttuva s-kirjain huvittaa mummon lukupiiriä. Isän iltasatu  kolmesta pukista jää kesken ja vaivaamaan Eetun mieltä. Hän nousee sängystä valittamaan milloin janoa milloin pissahätää. 

Lopulta molemmat vanhemmat nukahtavat lastenhuoneeseen, kunnes Oona herää ja kiljaisee: Ei kukuta!

Mummo jää  miettimään, kannattaako sittenkään ottaa unilukemiseksi näitä lukuisia kirjoja, joissa pelätään mörköä sängyn alla, pyydetään juotavaa ja juostaan monet kerrat pissalla.


Unitietoa isommille



Tatu ja Patu saavat vieraaksi Satu-vauvan. Pojat ovat valmistautuneet huolella iltatoimiin. Heillä on myös laaja tutkielma unista, joissa tapahtuu uskomattomia asioita. 

Tatu ja Patu -kirjojen huumori puree monen ikäisiin. Kuvien yksityiskohdissa riittää tutkimista useammaksi lukukerraksi. (Mummo on huomannut, että lapset katselevat T&P -kirjoja mielellään itsekseen, vaikka eivät osaa vielä lukea.)


Tuula Kallioniemi Karoliina ja oikukas uni (Otava 2014)

Karoliina on kadottanut unenlahjansa. Ei auta kampaiden laskeminen ei tylsä kirja.  Koulussa väsyttää. Entiset eskariopet saapuvat tuomaan Nukkumatin takaisin tyttösen luo. 


Tämä kirja sopii jo kouluikäisen lapsen unilukemiseksi.

Uniniksejä teineille

Leila Saarivirta: Nukkumatin vastaisku (Otava 2018)

Nukkumatti kokee menettäneensä suosiotaan muiden taruolentojen joukossa. Asian korjaamiseksi hän perustaa blogin. 

Koululaiset ja teinit tarvitsevat motivointia yöunille menemiseen. Kirjan humoristisella otteella laaditut tietoiskut kertovat nukkumisen tarpeellisuudesta. Myös unen saantia häiritsevät tekijät listataan ja annetaan joukko uniniksejä: 

liikunta
ruoka
hyvä mieli 
tuuletettu huone
kirjan lukeminen

Tälle kirjalle toivoisi menestystä huolimatta sen vaatimattomasta koosta ja ulkonäöstä. 


Tietoa lasten ja nuorten uniongelmiin:

Unikoulut vauvoille:

Anna Keski-Rahkonen, Minna Nalbantoglu)
 Unihiekkaa etsimässä 7. up (Duodecim 2015)

https://mummolukee.blogspot.com/2015/11/unihiekkaa-etsimassa-kirjaesittely.html






Youtubesta

 satuja 

rentoutusääniteitä 

rauhallista musiikkia unen odotteluun. 










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti