tiistai 26. marraskuuta 2019

Lasten uudet joulukirjat 2019🤶🎄🎄🎄🎄🎄⭐⭐⭐⭐🎄🎄🎄🎄🎄⭐⭐⭐


 Huom! Jos etsit vuonna 2020 julkaistuja lasten joulukirjoja, käytä linkkiä

Joulun alla julkaistaan toistakymmentä lapsille ja alakouluikäisille suunnattua kirjaa. Suurin osa on käännettyjä kuvakirjoja, mutta saamme luettavaksi myös muutaman hyvän kotimaisen joulukirja ja lastenromaanin.

Mummo tähditti  ja lapsoset kuusittivat 🎄15 kirjaa, jotka onnistuimme lainaamaan kirjastosta.

 🎄 Hyviä kotimaisia kuvakirjoja jouluun 🤶

Jouluinen Myry 🎄🎄🎄🎄⭐⭐⭐⭐ 

Henna Ryynänen (Tammi 2019)

Joulupukin Myry-koira auttelee pukkia ja tonttuja, kun he tekevät 3D-tulostimilla ajanmukaisia leluja. Pukin kulkupelikin oli modernisoitunut sähkökäyttöiseksi lentäväksi hiilikuitureeksi.

Yksi paketti tipahtaa reestä ja päätyy Harakka Huttusen päähän. Harakalla on älypuhelin, jonka avulla se ja Myry jäljittävät pukkia. Monen hauskan kommelluksen jälkeen pukki löytyy, mutta paketin saaja onkin yllätys.

Kirjan teksti on täynnä riemastuttavaa sanailua. Harakka Huttunen on vähintäin yhtä hauska kuin varis  Mimmi-lehmä -kirjoissa. 

Tekijä Henna Ryynänen on onnistunut hyvin niin tekstin kuin kuvituksen suhteen, jälkimmäinen on kauniin pastillinen ja hahmot ilmeikkäitä.


Joulu juksaa 🎄🎄🎄⭐⭐⭐⭐⭐ 

Marika Maijala Juha Virta (Etana Editions 2019)

Kun Mummo avasi tämän kirjan, hän ajatteli aluksi jotta hohhoijaa! Onpas kummallista kuvitusta ja sekavaa seurakuntaa... 

(Mummeli lukee jo enemmän lastenkirjoja kuin jälkikasvu. Johtuu ihan siitä, että hän ennakkosensuroi aineiston. Toisin sanoen testailee, että kannattaako opuksia edes esitellä kriittitselle lapsiyleisölle.) 

Vaan sitten! Harvoin Mummo hehkuttaa tai hypettää. Nyt tämä tapahtuu. Liisa Ihmemaassa -tyylinen tarina on omintakeinen. 

Filippa ja kumppanit menevät ostamaan konvehteja, mutta kukin löytää jotain muuta. 
Mielikuvitusystävällekin on tulossa joululahja. Huomataan, että joulupukkeja voi olla useampia kuten elävässä elämässäkin. 

Ja on tämän kirjan kuvituskin ihan mielenkiintoinen. Samalla löysimme muutkin Filippa ja kumppanit-kirjat Piano karkaa, Kissa katoaa ja Numerosoppa.


Suomennettuja kuvakirjoja 🤶


Käännetyissä isokokoisissa kirjoissa on kaikissa tasokas, joskaan aina ei kovin omintakeinen kuvitus.

Talven ihmemaa 🎄🎄🎄🎄⭐⭐⭐

Sam Taplin, kuvitus Fredrica Iossa (kids.fi 2019)


Vauva/taaperokirjasta  on tullut tekninen laite - tässä äänikepainikekirja. Ensikirja antaa pienille sormille työtä. Kuvitus on hempeää: lumista luontoa, lintuja, söpöjä kylämaisemia. Monipuolisesti valitut  (ei pelkkää tiukujen helinää) äänet ovat lempeitä. Ryhmä Hau Joulun sankarit 🎄🎄🎄🎄⭐⭐⭐ 

Ursula Siegler-Sullivan, kuvitus Harry Moore (Otava 2019)


Kestoaihe, mutta jokaiselle lapsisukupolvelle uusi, on huoli pukin kulkuneuvon kunnosta.
Telkkarista tutut Ryhmä Haun pennut ovat asialla, kun pukin pulkka hajoaa, sitä ohjaava tähti ja lahjat katoavat maastoon. Korjaushommissa ja lahjojen etsinnöissä käytetään teknisiä vempaimia, trukkia ja helikopteria. Ja tietysti nämä sympaattiset haukkujat onnistuvat toimissaan. 

Kissa Lempisen joulukiemura 🎄🎄🎄🎄🎄⭐⭐⭐⭐

Cecilia Heikkilä (Lasten Keskus 2019) 

Kadulla pahvilaatikossa asustavan kissan villapaita alkaa purkautua. Punainen lanka ohjaa Lempisen lopulta uuteen kotiin. Kuvitus kantaa tarinaa hienosti. 

Seuratessaan langan kiemuroita lapsi koki tilanteen hyvin jännittävänä.  Sivut kääntyivät salamavauhtia ennen kuin mummo ehti lukea kaikkea tekstiä. Hyvä, lämmin jouluinen kertomus.

Oikea lumijoulu 🎄🎄🎄🎄⭐⭐⭐

Jane Chapman tarina ja kuvitus (Mäkelä 2019)

Tässäpä söpö nallekirja jouluun, iso, selkeä kuvitus ja kauniit värit. 

Isäkarhu ja kaksi poikasta valmistelevat joulua. Kestoaihe, toive lumisesta joulusta  toteutuu. Lunta tulee tupaankin, ovista, ikkunoista ja jopa savupiipusta. Karhut tekevät lumiukon ja käyvät lumisotaa sisällä mökissään.

Englantilaiseen tapaan joulupukki tuo lahjan savupiipun kautta. Se on kelkka. Nallet saavat täydellisen lumijoulun.

Siilin jouluseikkailu 🎄🎄🎄🎄🎄⭐⭐⭐⭐ 

M. Christina Butler, kuvitus Tina Macnaughton (Karisto 2019)

Pikkusiili ystävineen tapaa lumisessa metsässä oravan, joka on viemässä jouluruokia flunssaiselle vaarilleen. Ystävykset auttavat oravaa kantamaan tavaroita. Paluumatkalla joudutaan lumivyöryyn. Tässäkin jutussa ratkaisevaan osaan tulee punainen villalanka, kun siilin piposta tehdään pelastusköysi. Erikoisuutena kirjassa on samettista tunnusteltavaa.

Pikku pesukarhun joulukirje 🎄🎄🎄🎄🎄⭐⭐⭐ 

Annette Armhein, Sabine Straum (Mäkelä 2019)

Panu pesukarhu toivoo, että hän saisi ihan oman kirjeen, jonka kuoressa lukisi Panulle, pikku pesukarhulle. Äiti huomaa lapsen toiveen. Hän pyytää Kontiolan pappaa kirjoittamaan Panulle. 

Pappa valitsee kirjeenkantajaksi pikku peukaloisen, joka uupuu hankeen. Panu odottaa turhaan kirjettä, kunnes peukaloinen lopulta jouluaattona ehtii perille ja Panun perheen hoiviin. Mummon 6-vuotias liikuttui kyyneliin lintupolon kamppailua seuratessa. Ei turhaan sanota, että kirjat kasvattavat empatiakykyä.


Disneyn kultainen joulukirja 🎄🎄⭐⭐⭐ 

Annie North, kuvittanut Walt Disneyn studio (Tammi 2019)


Viisi Tammen kultaisten kirjojen jouluklassikkoa yksissä kansissa tuovat meidän 50-luvun lapsuuden takaisin. Näistä kirjoista ja Coca-Cola mainoksista on mahdollisesti lähtöisin jouluun kuvaston punapukuinen pukki. 

Mukana on Aku, Mikki Hiiri, Pluto ja Pikkuoravat Tiku ja Taku. Kirja jaksaa kiinnostaa nykylasta mahdollisesti Aku Ankan hahmojen takia.


Melukylän joulu 🎄🎄⭐⭐⭐⭐ 

Astrid Lindgren, kuvitus Ilon Wikland  up. (WSOY 2019)

Melukylän joulu on täynnä tunnelmaa ilman joulusukkia savupiipusta könyävää joulupukkia. 

Pohjoismaiseen jouluun liittyvät perinteet ovat sittenkin melko muuttumattomia.  Leivotaan pipareita, koristellaan kuusta ja sunnuntaina mennään joulukirkkoon Tutut jouluruoat on mainittu: kinkku, lipeäkala ja puuro. Lasten leikki ja joululaulut ovat etualalla. Lahjoihin kiinnitetään vähemmän huomiota.

Ilon Wiklundin vanhahtava kuvitus täydentää klassikkotarinaa. 


Joulun talviseikkailu: talvisia tarinoita perheen pienimmille 🎄🎄🎄🎄⭐⭐⭐⭐ 

Melanie Joyce ja Stephanie Moss, kuvitus Gabi Murphy ja muita (Gummerus 2019)

Otso-nalle ei halua kirjoittaa joulupukille, koska muistaa tehneensä monta pahaa kolttosta vuoden aikana. Hän söi hunajaa luvatta, ei pitänyt huonettaan siistinä eikä antanut kaverille lelua. Äiti ja isä ohjaavat hänet muistamaan myös hyvät tekonsa, joita niitäkin on kertynyt: Pukki ei pidä sinua tuhmana, vaikka joskus tekisit väärin. Hän huomaa hyvän - vaikkapa kun leivoit muffineja mielin määrin.

Kolmessa muussa talvisessa tarinassa pukki loukkaa varpaansa juuri lähdön kynnyksellä, pikku pingviini etsii seikkailua ja tavataan prinsessa, keijuja ja yksisarvinen.

Kirjan kiiltokuvamainen ulkonäkö on turhankin söpö, sopii silti ainakin prinsessatarinaan.

Maailman paras lahja 🎄🎄🎄🎄 ⭐⭐⭐

Mark Sperring, kuvittanut Lucy Fleming (Mäkelä 2019)

Isla ja Karhu ihmettelevät  joulun viimeistä lahjaa kuusen juurella. Se on osoitettu pikku pupuselle. He lähtevät viemään lahjaa oikealle omistajalle. Tie käy läpi liukkaan polun, ulvovan tuulen, ja upottavien kinosten. Karhu haluaisi jo kääntyä takaisin, mutta Isla on sinnikäs.

Perillä he huomaavat, ettei pupu ole saanut yhtään lahjaa. Kun paketti avataan, se onkin tyhjä. Pupu ei sitä sure: hän on saanut parhaan lahjan, kaksi uutta ystävää. 

Lastenromaaneja jouluksi 🤶


Tonttu Toljanteri ja joulupukin uudet vaatteet 
🎄🎄🎄🎄⭐⭐⭐

Annukka Kiuru, kuvitus Sirkku Linnea (Minerva 2019)

Joulu tulla jollottaa Toljanterille. Tämä kotimainen tonttu telkkarin joulukalenterista kunnostautuu joulun pelastustehtävässä taas kerran.

Nyt on vaarassa pukin maine: kauppias Ruplander on menossa myymään pukille uusia vaatteita, joita tyhmä ei näe. Tämä tyhmä, Toljanteri, alkaa selvittää huijausta. Vaatteet tehnyt lurjus otetaan kiinni monen mutkan jälkeen. Joulun ”keisari” pääsee matkaan asiallisesti vaatetettuna.

Hilja ja operaatio joulun taika 🎄🎄🎄⭐⭐⭐

Heidi Viherjuuri, kuvitus Nadja Saxell (Mäkelä 2019)

Tässä hauska kirja täynnä positiivista meininkiä joulua odottavan alakoululaisen käteen. Meille Hilja-sarja oli uusi mukava tuttavuus.

Vihreän talon väki tavataan joulunalustunnelmissa. Isosiskon mielestä joulu on vain mainostemppu ja pikkusisko epäilee tonttujen ja pukin aitoutta. 

Koulutyttö Hilja virittelee tonttuansaa, osallistuu vaarin joululahjatalkoisiin, leipoo pipareita. Luokka esittää modernisoidun kuvaelman, joka ei mene ihan nappiin. Aattona joulupukki joutuu valheenpaljastustestiin, kuulee pilaversion joululaulusta, mutta tuo perheelle hienon joululahjan. 

Ponikartanon joulu ⭐⭐
Asta Ikonen (Reuna 2019)

Asta Ikosen Ponikartano-sarjassa on ilmestynyt nyt neljäs kirja. 

Konstailematon ponitarina vie salapoliisiseikkailuun jouluiselle tallille. Kassakaapimurron selvittelyssä jännitystä riittää, onhan epäiltynä itse joulupukki.  

Kirja odottaa vielä lukijaansa Mummon hyllyllä. Edellisen sukupolven heppaharrastus ei ole jostain syystä napannut meidän tyttäriä. Mummo uskoo kuitenkin, että tämä tyttökirja jaksaa kiinnostaa muitakin kuin vannoutuneimpia heppahulluja.

 Kirjajoulukalentereista 🤶


Tämän joulun alla ilmestyy  kirjakalentereita enemmän kuin koskaan ennen. Mukavaa, jos lapsi löytää niiden joukosta oman suosikkinsa.

Pikkukirjan ehtii lukea aamulla tai jättää odottamaan iltaa. Kirjaset voi myös säilyttää myöhempään käyttöön tai koko kalenterin seuraavaksi jouluksi.


24 päivää jouluun 🎄🎄🎄🎄⭐⭐⭐⭐ 
Carlos da Cuz (S&S 2019) 


Kuvakirja ja kalenteri sisältää sivun jokaista joulunodotuspäivää varten. Lapsi pääsee laskemaan kirjan sivussa kulkevasta pakettijonosta montako päivää on jäljellä aattoon. 

Joulun perinteestä ja tavoista löytyy mukavaa tietoa, joka kiinnostaa eri-ikäisiä lapsia ja aikuistakin. Eipä Mummokaan tiennyt, että piparkakkutalon idea on syntynyt Hannu ja Kerttu -sadusta. 

🤶🎄🎄🎄🎄🎄⭐⭐⭐⭐🎄🎄🎄🎄🎄⭐⭐⭐🤶

4 kommenttia:

 1. Toinen toistaan ihanampia ❤️❤️❤️

  Minulle Disney ja Melukylä ehkä kaikken kutsuvimmat.

  Mukavaa joulunodotusta 🎄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulun kirjoista löytyy mukavia muistoja myös meille aikuisille. Hyvää joulun aikaa myös sinulle, Rita!

   Poista
 2. Luettuani blogiasi, löysin kirjastosta Kissa Lempisen joulukiemura ja Pikku pesukarhun joulukirje -kirjat. Ekaluokkalaiseni piti enemmän jälkimmäisestä, oma suosikkini oli Kissa Lempisen tarina. Kirjassa oli aivan ihastuttava kuvitus. Kiitos vinkeistä ja rauhaisaa joulunaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että löysitte mieluisaa lukemista. Mukavaa joulun odotusta teillekin!

   Poista