perjantai 20. syyskuuta 2019

Kakkahuumoria lastenkirjoissa

💩Miten innostaa lapsia lukemaan?

Kakka, pissa ja pieru naurattavat lapsia takuuvarmasti. Aikuisesta tämä saattaa tuntua kiusalliselta, mutta ilmiön voi hyödyntää lukemisen innoittajana.

Kakkahuumori perustuu asiaan liittyvään häpeään. Kirjoissa aihetta käsitellään tuomassa hauskuutta tarinaan, useimmissa luonnollisena ruumiintoimintona. 


💩Tabuaiheita kuvakirjoissa


Pierun elämää Malin Lindberg, kuvat Sanna Mander (S&S 2019)

Riimitelty kuvakirja kuljettaa pierua eri henkilöiden, eläinten ja tilanteiden mukana. Aikuinenkin saa näistä loruista oman osansa. 

Joka ilman pieruja eli tänne asti, 
hukkasi myös huumorin - valitettavasti
Prinsessa Rämäpää ja vessasanat Elina Hirvonen, Anna ja Iivari Kiiskinen, kuvittanut Mervi Lindman (Tammi 2019)


Tuttavamme Rämäpää aloittaa eskarin tyylilleen uskollisena. Mukana on joukko taikakaluja. 

Kaikki alkaa huonosti, kun hän on unohtanut viedä koira Kasperin ulos ja se pissii eskarin lattialle. 

Rämäpäälläkin on kova pissahätä. Kun ope alkaa kysellä lasten nimiä, Prinsessan suusta pääsee monta vessasanaa: Pissa Rämäpää, Kakka…Siis Prinsessa Pierupää.

Kaikki nauravat. Häpeänsä takia Rämäpää suunnittelee jo Afrikkaan muuttoa. Villi mielikuvitus panee hänet koristelemaan vessan seinät viidakon eläimillä. Uuden ystävänkin hän saa. Kaikki kääntyy hyväksi. 

Pikkumyyrä joka tahtoi tietää kuka kehtasi kakkia kikkaran suoraan hänen päähänsä
Werner Holzwarth, kuvitus Wolf Erlbruch (Bookwell  2011)

Myyrä käy läpi eläinystävänsä  ja näkee monen moista kikkaraa ja papanaa. Lopulta syyllinen löytyy. Myyrä pääsee kostamaan omalla tavallaan.


Seepralta lorahti pissa Pittau & Gervais (Nemokustannus 2003)

Seepran pissasuihku ei tunnu kivalta kaverien niskassa. Onpa se vähällä  hukuttaa koko Pariisin. Vihaiset eläimet karkottavat lorauttelijan Saharaan. Tulipalon sattuessa hänet haetaan apuun. Mahtava pissasuihku pääsee hyötykäyttöön tulipalon sammutuksessa. Ronsulta pääsi paukku Pittau & Gervais (Nemokustannus 2002)

Norsun ilmavaivat häiritsevät pahasti eläinystäviä. Hänet karkoitetaan metsään yöksi. Kaverit tulevat katumapäälle. Onko ronsu joutunut leijonan saaliiksi? Mitä vielä, paukuttelu on tainnuttanut pedonkin. Norsun erityistaito pääsee oikeuksiin ilmapallojen täyttämisessä.

Näissä voimaannuttavissa tarinoissa vika kääntyy voitoksi.


Pyllypyyhin Francois Rebelais, kuvat Pef (Pieni Karhu 2011)

Ranskalainen huumorikirja 500 vuoden takaa kertoo ajasta ennen vessapaperia. Jättiläinen Granndgousier oppi tuntemaan poikansa Gargantun ihmeelliset hengenlahjat tämän keksittyä pyllypyyhkimen.

Hän kokeilee hovineidon kaulahuivia, erilaisia hattuja, asianajajan salkkua, ärhäkästä kollia ja lukuisia muita eläimiä, mutta paras on untuvainen hanhenpoika. 

Mainio paljaspyllyinen kuvitus naurattaa takuuvarmasti pientä lukijaa.


💩Lukemaan opetteleville


Mestarietsivä Peppunen Yoko Tanaka kuvitus Masahide Fukasawa (Otava 2018)

Kirjan mestarietsivän pää on pepun muotoinen ja hän paljastaa rikolliset pieraisemalla.

Kookas teksti sopii aloittelevalle lukijalle. Mukana pieniä tehtäviä, sokkeloita ja tietysti peppujen etsimistä kirjan sivuilta. Jatko-osa Mestarietsivä Peppunen 2 ilmestyy pian.Pipsa Kopperoisen tutkimuksia Perut ja kaasut 
Reetta Vehkalahti, kuvitus Kati Närhi (WSOY 2019)

Voisiko pierun voimalla lentää? Pipsan lähestymistapa ongelmaan on tieteellinen. Avuksi tulevat pikkuveljen laktoosi-intoleranssi ja litra jäätelöä.  💩Kakkatietoa


Kakkahuumorin vastapainona voi suositella paria kirjaa, joissa k-p-p -osastoa lähestytään luonnollisina ruumiintoimintoina.

Tutki: Kakkaa Ei tekijätietoa (Oppi ja ilo Sanoma Oy 2018)


Pahvikirjan söpö kuvitus vetoaa nuorimpiin lukijoihin 3 vuodesta lähtien. Luukkujen takaa löytyy vastaukset 40 kysymykseen. Mitä kakka on, mihin sitä käytetään, kuinka paljon norsu kakkaa vuorokaudessa? 

Kakka Nicola Davies, kuvittanut Neal Layton (Otava 2008)

”Aikuiset häpeilevät sitä…Ihmisten mielestä kakka voi olla ällöttävä ja kiusallinen asia, mutta totuuden nimessä kaikki eläimet kakkaavat.” 

Kakkakierros  esittelee eri näköisiä ja kokoisia jätöksiä. Opimme, että niitä käytetään reviirin merkkinä, niitä jopa syödään. Ne  toimivat kasvien siementen levittäjänä ja niitä on eri eri väreissä. 


💩Tietokirjat ilman hihittelyä hävittävät kakkaan liittyviä myyttejä.


💩 Mummon pienet ystävät kertovat, että kakka on suosittu emoji.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti