keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Eskarista ekaluokalle - kirjoja kouluunmenijälle

Eskarista ekaluokalle  - Kirjoja kouluunmenijälle

Mummo on tirauttanut kyyneleen esikoulun päättäjäisissä.  Alamme etsiä kirjoja johdattamaan lapsosta ekalle luokalle.

Karoliina menee kouluun Tuula Kallioniemi (Otava 2015).

Ensin löytyy Tuula Kallionniemen Karoliina. Se on sopiva jatko esikoulukirjalle, jonka lapsi on lukenut edellisenä syksynä. Mummolle Karoliina ja ystävänsä on uusi tuttavuus.

Hauskat  pikku novellit näyttävät kiinnostavan koulutulokasta. Karoliina viettää kesää, ui, käy huvipuistossa. Paras kaveri Lin tietää aina, kuinka asioiden pitäisi sujua, Karoliina ei.

Koulun aloitusta kuvaavassa osassa hän saa etukäteistietoja koulukurista. Ensimmäisenä varsinaisena koulupäivänä hän ei pysty noudattamaan koulun sääntöjä  (puheenvuoro pyydetään viittaamalla, pysytään omalla paikalla), mutta opettajan suhtautuminen villiin tyttöön on onneksi lempeää.
Uusi luokkakaveri aiheuttaa hetken hämminkiä Karoliinan ja Linin ystävyydelle.
   
Meidän eskarilainen ei ole ollut toistaiseksi kiinnostunut lukemaan oppimisesta. Olemme päättäneet jättää sen koulun tehtäväksi. Tuula Kallioniemen kirjat sopivat lapsen oman lukutaidon kehittämiseen. Suuren suosion saaneet Riehurinteen koulu – kirjat jäävät odottamaan. Mummon mielestä Kallioniemi onnistuu näissä vielä entistä paremmin.

Pikkuisen pelottaa

Mikko Mallikas menee kouluun Gunilla Bergström (Tammi 6. p. 2012). 
Mikko Mallikas on hyvä koulujännityksen poistaja. Hän saa kuulla, että koulun alkaminen ja uusi luokka on pelottanut opettajaa enemmän kuin lapsia. Mikon äkillinen kiltteyskohtaus menee ohi ensimmäisen koulupäivän jälkeen.

Salla menee kouluun Ian Whybrow (Mäkelä 2010).
Kirja on hyvä esimerkki siitä, miten sopivalla kannustuksella lapsi oppii luottamaan omiin kykyihinsä ja jaksaa harjoitella sinnikkäästi uusia taitoja.
Sallaa pelottaa kouluun meno. Hän arvelee, ettei ole hyvä liikunnassa. Puhumattakaan, että osaisi kirjoittaa.  Hän ei osaa solmia kengännauhoja, ottaa palloa kiinni tai heittää kärrynpyörää. Äiti ja ystävä saavat hänet harjoittelemaan ahkerasti ja uskomaan, että hän on nopea oppimaan. Kun ensimmäinen koulupäivä koittaa, hän huomaa ettei opettaja huuda ja koulussa on sittenkin hauskaa.

Kiusaamista

Mini menee kouluun ChristineNöstlinger(Arkki2009).

Ikäisekseen kookas Mini on joutunut kuulemaan huomautuksia ulkonäöstään. Hän pelkää saman jatkuvan koulussa. Ensimmäisenä koulupäivänä asiat kääntyvät hyvään suuntaan. Hän saa hyvän ystävän pienikokoisesta Maxista. Koulussa on pari oppilasta, jotka ovat vielä pitempiä kuin Mini.

Pekka Töpöhäntä käy koulua
  Gösta Knutssson (Gummerus 2008).

Klassikkosarja Pekka Töpöhäntä on käsitellyt laajasti kiusaamista. Tässä kirjassa Monni perustaa koirakoulun ystävänsä Konstan kanssa ja jatkaa Pekan nimittelyä Pillin ja Pullan säestyksellä. Konstan jakama opetus on puutteellista. Pekka nimitetään opettajaksi ja Monni lankeaa omiin juoniinsa kuten aina ennenkin.

Lasse, ekaluokkalainen Anders Jacobsson - Sören Olsson 4. p. (Otava 2001).


Lasse menee koluun (sisältää osan Lasse tokaluokkalainen)

Harvoja pojista kertovia kirjoja joutui etsimään vanhemmasta tuotannosta. Parasta Lasse-kirjoissa on kuvaus koululuokasta, esimerkiksi tarina Oikeinkirjoitusta. Lasse suree pientä kirjoitusvirhettään. Opettaja lohduttavat sanat saavat hänet unohtamaan harminsa.

Kirjassa sivutaan varsinkin poikien koulussa kokemaa fyysistä uhkaa. Tilanteet ratkeavat onnellisesti päähenkilön kannalta, kuinka muuten voisi ollakaan.

Paikoin vanhentunutta slangia joutuu selittämään nykylapselle. Huonoa kirjassa on ikävä nimittely (typerä pentu, läskilöllö, roisto). Sellaista lapsi kuulee tarpeeksi livenäkin. Sitä ei toivoisi enää kirjojen vahvistavan.


Lisää Klassikoita


Fedja-setä menee kouluun / Eduard Uspenski Otava 1999).

Mummo muistaa, että Fedja oli lasten vanhempien suosikki. Aluksi kirjan lukeminen vaatii taustoittamista henkilöiden suhteen.

Fedja-sedän lisäksi kouluun menevät myös postinkataja Petshkin sekä kissa ja koira.
Kirjan on mielenkiintoinen maalaiselämän ja tietotekniikan yhdistelmä. Vaikka Internet on itsestäänselvyys tänä päivänä, kirjan kautta lapsilukija saa oivan luennon netin toimintaperiaatteista.

Mummo laittaa muutkin Fedja-kirjat lukulistalle. Muistoissa on aamuinen radioluenta joskus 70-luvun alussa, jota mummo kuunteli opiskelijaboksissa mielessään täysin muut asiat kuin tavallinen perhe-elämä. Äänikirja löytyy vielä ainakin kirjastosta.


Pikku Vampyyri menee kouluun Joann Sfar (Arktinen banaani 2004).


Muistan, että lapsen äiti ja veljensä tykkäsivät lukea Pikku Vampyyreitä. Mummo ei tullut kurkistaneeksi kirjojen kansien sisään siinä vaiheessa ja yllättyy positiivisesti. Sarjakuvakirja ei ollekaan pelottava edes pikkusiskon mielestä.

Vampyyri kaipaa lapsiseuraa ja pyytää päästä kouluun. Hän kohtaa tyhjän luokkahuoneen, eläväthän vampyyrit yöllä. Pikku V. ratkaisee erään oppilaan tekemättä jääneet  koulutehtävät ja saa hänestä oikean ystävän.
Kirjan tekee mielenkiintoiseksi etenkin kuvitus. Lapsi määrittelee lyhyesti: ”Hassu ällötys”.

Eläinhahmoja


Koira joka meni kouluun  Osmo Leivo, Jukka Lemmetty (BoD - Books on Demand  2014).

Näemmekö ja kuuntelemmeko lasta todella?
Koiraparka joutuu vahingossa oppivelvollisuuden piiriin. Aikuiselle kirja on kritiikki koulun byrokratiasta. Lapselle se antaa uskoa siitä, että hänkin selviää eri aineiden oppimisesta, kun koirakin onnistuu niissä.

Kuvakirjoja kevennykseksi


Pikkusisko pitkästyy kuunteluun. Luemme iltaisin muutamia kouluun liittyviä kuvakirjoja.

Ne kiinnostavat vielä tulevaa ekaluokkalistakin. Mummo huomaa hänen selailevan niitä joskus itsekseen.

Osa kuvakirjoista on vanhoja klassikoita. Kirjastosta niitä onneksi vielä löytyy.

Puppe menee kouluun Eric Hill 6. p.( Otava 2016).

Puppe on seurannut lasta kurkistuskirjoina vauvasta asti. Vaikka tämä kirja on selvästi nuoremmille, leikkikouluun menijöille, se tuntuu turvallisesta kurkistukselta pikkulapsen elämään, joka nyt on jäämässä taakse.

Barbapapan koulu Annette Tison (Otava 6. p. 2008).

Tuttu kirjasarja, jossa Barbat perustavat koulun. Barbapapan kasvatuspedagogiikka muistuttaa Summerhilia.

Simo käy koulua Sharon Rentta (Mäkelä 2011).

Tässä kirjassa sivutaan luokan sosiaalisiin suhteita. Simon luokalle tulee uusi oppilas, joka vie kaikkien huomion. Simo tulee kateelliseksi ja alkaa ”häiriköidä”. Tilanne laukeaa, kun Simo saakin uudesta oppilaasta ystävän.Harri ja dinot menevät kouluun Ian Whybrow (Mäkelä  2007).

Harrin ensimmäinen koulupäivä koittaa. Hän ei malta luopua dino-leluistaan vaan ottaa ne mukaansa. Koulussa hänellä on aluksi ankeaa, kun dinot ovat jääneet naulakkoon. Ne pääsevät mukaan luokkaan ja auttavat myös ujoa luokkatoveria voittamaan arkuutensa.

Pikku Ritari menee kouluun Jane Clarke  (Mäkelä 2012).

Pikku Ritari menee omaan kouluunsa päivällä. Hänen paras ystävänsä Pikku Lohikäärme käy lohikäärmekoulua yöllä. Koulu lisää kaverusten velvollisuuksia eikä heille jää yhteistä leikkiaikaa juuri lainkaan.

Koulussa he oppivat, mitä ritarin ja lohikäärmeen tulee tehdä, jos vastaan tulee prinsessa. Kun he yöllisellä retkellään kohtaavat prinsessan, tämä kertookin, ettei hän pelkää lohikäärmettä eikä häntä tarvitse ritarin pelastaa. Yhteistä leikkiaikaakin alkaa järjestyä.

Englanniksi


First day at Bug School  Sam Lloyd
(Bloomsbury 2016).

Hyvä kuvitus ja riimitys englanniksi. Oppiaineet on esitelty kivasti.

Linkki ei toimi kaikissa mobiililaitteissa. 
Videoita löytyy YouTubessa: https://youtu.be/AD9ybDUnUn8

Tulossa:


Ottilia menee kouluun Chris Riddell (Gummerus 2017).

Tämä kirja on tulossa myyntiin heinäkuun puolivälissä. Ennakkotiedon mukaan kirja kertoo Ottilian koulusta sisäoppilaitoksessa. Sarjassa on juuri ilmestynyt Ottilia ja keltainen kissa. Odotettavissa on siis vauhdikkaita juonenkäänteitä taidokkaan kuvituksen kera.

Muitakin koulua käsitteleviä kirjoja on odottamassa: Timo Parvelan Ella-kirjat yms. yms. yms.

Nettilöytönä lisää lukemista seuraavasta linkistä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti