keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Eskarista ekaluokalle - kirjoja kouluunmenijälle


Eskarista ekaluokalle  - Kirjoja kouluunmenijälle

Mummo on tirauttanut kyyneleen esikoulun päättäjäisissä.  Alamme etsiä kirjoja johdattamaan lapsosta ekalle luokalle.

Karoliina menee kouluun Tuula Kallioniemi teksti, Marita Maijala kuv. (Otava 2015)

Ensin löytyy Tuula Kallionniemen Karoliina. Se on sopiva jatko esikoulukirjalle, jonka lapsi on lukenut edellisenä syksynä. Mummolle Karoliina ja ystävänsä on uusi tuttavuus.

Hauskat  pikku novellit näyttävät kiinnostavan koulutulokasta. Karoliina viettää kesää, ui, käy huvipuistossa. Paras kaveri Lin tietää aina, kuinka asioiden pitäisi sujua, Karoliina ei.

Koulun aloitusta kuvaavassa osassa hän saa etukäteistietoja koulukurista. Ensimmäisenä varsinaisena koulupäivänä hän ei pysty noudattamaan koulun sääntöjä  (puheenvuoro pyydetään viittaamalla, pysytään omalla paikalla), mutta opettajan suhtautuminen villiin tyttöön on onneksi lempeää.
Uusi luokkakaveri aiheuttaa hetken hämminkiä Karoliinan ja Linin ystävyydelle.


Helena Bross; Emma Göthner Ekaluokkalaisen kirja
(Readme.fi  2018)


Hauskan tarinan lisäksi kirjassa on paljon tietoa kouluvuoden kulusta aina ensimmäisestä koulupäivästa kevätjuhlaan. Tätä kirjan voi lukea etukäteen ennen koulun alkua ja myöhemminkin vuoden aikana.

Kirjan henkilöinä joukko saman luokan tyttöjä ja poikia, jotka johdattavat lukijaa koululaisen arjessa kotona ja opintiellä.

Faktaa etsivälle eskarilaiselle tämä kirja on paras. 

Rapiseva reppu Tuula Kallioniemi ja Virpi Penna Sarja Kirjakärpänen (Otava 2022)

Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastot lahjoittavat
tämän kirjan alueen ekaluokkalaisille syksyllä 2022. 

Tuula Kallioniemen laajan lastenkirjavalikoiman uusin on täynnä vilskettä ensimmäisen koluupäivän tapahtumista. Samuel-poika nousee aamuvarhaisella odottamaan kouluunlähtöä. Matkaa taitetaan kaverin Saarnin kanssa. Saattajina ovat äiti ja Saarnin vaari. Opettaja Sini hakee oppilaat pihalta. Kun kyynelehtivät vanhemmat ovat poistuneet, luokassa aletaan tosi toimiin. Nimi sanotaan tömistysten kera, välkällä rehtori pelastaa oppilaan puusta.


Ruokailussa saa ottaa itse, vaikka kaikki ei suju kommelluksitta. Ope antaa kovasti odotetut aapiset, joita voi lukea myös takaperin. Paperilennokki osuu open nenään ja on parempi rauhoittua lukemaan vaikka runokirjaa. 

Ihan lopuksi  tutkitaan koulureppujen sisältöä. Moni on tuonut mukanaan ylimääräistä tavaraa, legoja, nukkeja ja jopa koiran luun. Yksi reppu alkaa rapista, sieltä löytyy kaikkien hämmästykseksi marsu. Ensimmäinen koulupäivä on onnellisesti ohi.Lapsuuden rajamailla
Otto loikkaa ojan yli
Johanna Venho, Marjo Nygård  (Kirjapaja 2011)

Oton kesä kuluu saaressa ja koulun alkua odotellessa.  Sieltä seuraa mukaan sinisiipinen uniperhonen, jonka matkaa kouluun repun taskussa.
Runollinen ja herkkä kuvaus sisältää sekoituksen lapsen mielikuvitusmaailmaa, jalkapallopelejä ja ystävyyttä.  
Kuvitus tukee hyvin tarinan sadunomaista tunnelmaa.


Muita suomalaisista pojista kertovia kirjoja joutui etsimään vanhemmasta tuotannosta.

Konsta eka A Tuula Kallioniemi teksti, Leena Lumme kuvat (Otava 2004)
.

Konstan koulutie alkaa. Alkujännitystä, pientä kiusaamista, kaikesta selvitään kaverien ja opettajan avulla.. Koulussa rakastutaan, myöhästytään, tehdään näytelmä ja oma kirjakin. Konsta saa vähän liiankin tehokkaan kummin viidenneltä luokalta, pääsee puheopetukseen, osallistuu urheilupäivään. 

Kirja on täynnä iloista huumoria, ikäviä asioita kaihtamatta. Päähenkilö Konsta on vilpitön lapsi. Hän ei lähde mukaan kiusaamiseen tai kovisten puhetyyliin. Toivon, ettei 12 vuotta sitten julkaistun kirjan maailma tunnu vanhanaikaiselta vielä tämän päivän koululaisesta (kännykätkin jo mainittu).

Moni ekan luokan opettaja on lukenut tätä tarinaa tunneillaan ja saanut oppilailta hyvää palautetta. Kirjan teksti on melko pitkä, joten kotonakin aikuisen on parasta lukea sitä ääneen.

Muutkin Konsta-kirjat ovat suositeltavaa luettavaa alaluokkalaisille. 

Koulu on kivaa, Konsta (Otava 2005)

Tämä jatko-osa kertoo Konstan ekaluokan kevätlukukaudesta. Molemmat ovat yhteispainoksena kirjassa Konstan kootut 1 (Otava 2011)


Koulun alkuun sijoittuu myös suursuosion saavuttanut Kallioniemen Riehurinne-sarja, jonka kirjat sopivat helppolukuisina myös lukemaan opetteleville.


Pikkuisen pelottaaMikko Mallikas menee kouluun Gunilla Bergström (Tammi 6. p. 2012) Kaikki lapset eivät jännitä puhumattakaan pelkää koulun aloittamista. Siksi koulupelosta puhuminen ei pitäisi olla korostetusti esillä, kun lapsen kanssa käsitellään koulun alkua.

Mikko Mallikas on hyvä koulujännityksen poistaja. Hän saa kuulla, että koulun alkaminen ja uusi luokka on pelottanut opettajaa enemmän kuin lapsia. Mikon äkillinen kiltteyskohtaus menee ohi ensimmäisen koulupäivän jälkeen.


Salla menee kouluun Ian Whybrow teksti, Rosie Reeve kuvat (Mäkelä 2010)

Kirja on hyvä esimerkki siitä, miten sopivalla kannustuksella lapsi oppii luottamaan omiin kykyihinsä ja jaksaa harjoitella sinnikkäästi uusia taitoja.

Sallaa pelottaa kouluun meno. Hän arvelee, ettei ole hyvä liikunnassa. Puhumattakaan, että osaisi kirjoittaa.  Hän ei osaa solmia kengännauhoja, ottaa palloa kiinni tai heittää kärrynpyörää. Äiti ja ystävä saavat hänet harjoittelemaan ahkerasti ja uskomaan, että hän on nopea oppimaan. Kun ensimmäinen koulupäivä koittaa, hän huomaa ettei opettaja huuda ja koulussa on sittenkin hauskaa.

Kiusaamista

Mini menee kouluun Christine Nöstlinger teksti C. N. nuorempi kuvat  (Arkki 2009)

Kiusaamisen käsittelemiseen etukäteen ennen koulun alkua voi suhtautua varovasti, jos se ei ole ollut aiemmin akuutti asia lapsen elämässä. Jos hän kuitenkin on kohdannut ikävää kohtelua, hänen voi olla tärkeää ymmärtää, että koulu saattaa antaa hänelle mahdollisuuden aloittaa sosiaaliset suhteet uudelta pöydältä.

Ikäisekseen kookas Mini on joutunut kuulemaan huomautuksia ulkonäöstään. Hän pelkää saman jatkuvan koulussa. Ensimmäisenä koulupäivänä asiat kääntyvät hyvään suuntaan. Hän saa hyvän ystävän pienikokoisesta Maxista. Koulussa on pari oppilasta, jotka ovat vielä pitempiä kuin Mini.Pekka Töpöhäntä käy koulua
  Gösta Knutssson teksti, Lisbeth Holmberg kuvat (Gummerus 2008)

Klassikkosarja Pekka Töpöhäntä on käsitellyt laajasti kiusaamista. Tässä kirjassa Monni perustaa koirakoulun ystävänsä Konstan kanssa ja jatkaa Pekan nimittelyä Pillin ja Pullan säestyksellä. Konstan jakama opetus on puutteellista. Pekka nimitetään opettajaksi ja Monni lankeaa omiin juoniinsa kuten aina ennenkin.

Tulossa uutuuskirja syksyllä: Totuuskeiju menee kouluun Matt Haig (Aula & Co 2020).
Kustantajan esitteen mukaan kirjassa käsitellään kiusaamisen voittamista.


Lasse koulutiellä

Lasse, ekaluokkalainen Anders Jacobsson - Sören Olsson 4. p. (Otava 2001)

Lasse menee koluun (sisältää osan Lasse tokaluokkalainen)

Parasta Lasse-kirjoissa on kuvaus koululuokasta, esimerkiksi tarina Oikeinkirjoitusta. Lasse suree pientä kirjoitusvirhettään. Opettaja lohduttavat sanat saavat hänet unohtamaan harminsa.

Kirjassa sivutaan varsinkin poikien koulussa kokemaa fyysistä uhkaa. Tilanteet ratkeavat onnellisesti päähenkilön kannalta, kuinka muuten voisi ollakaan.

Paikoin vanhentunutta slangia joutuu selittämään nykylapselle. Huonoa kirjassa on ikävä nimittely (typerä pentu, läskilöllö, roisto). Sellaista lapsi kuulee tarpeeksi livenäkin. Sitä ei toivoisi enää kirjojen vahvistavan.


Lisää klassikoita


Fedja-setä menee kouluun  Eduard Uspenski teksti, Gennadi Kalinovski kuvat  (Otava 1999)

Mummo muistaa, että Fedja oli lasten vanhempien suosikki. Aluksi kirjan lukeminen vaatii taustoittamista henkilöiden suhteen.

Fedja-sedän lisäksi kouluun menevät myös postinkataja Petshkin sekä kissa ja koira.
Kirjan on mielenkiintoinen maalaiselämän ja tietotekniikan yhdistelmä. Vaikka Internet on itsestäänselvyys tänä päivänä, kirjan kautta lapsilukija saa oivan luennon netin toimintaperiaatteista.

Mummo laittaa muutkin Fedja-kirjat lukulistalle. Muistoissa on aamuinen radioluenta joskus 70-luvun alussa, jota mummo kuunteli opiskelijaboksissa mielessään täysin muut asiat kuin tavallinen perhe-elämä. Fedja-äänikirjoja löytyy vielä ainakin Ylen Areenalta Tarmo Mannin lukemana. Pikku Vampyyri menee kouluun Joann Sfar (Arktinen banaani 2004)


Muistan, että lapsen äiti ja veljensä tykkäsivät lukea Pikku Vampyyreitä. Mummo ei tullut kurkistaneeksi kirjojen kansien sisään siinä vaiheessa ja yllättyy positiivisesti. Sarjakuvakirja ei ollekaan pelottava edes pikkusiskon mielestä.

Vampyyri kaipaa lapsiseuraa ja pyytää päästä kouluun. Hän kohtaa tyhjän luokkahuoneen, eläväthän vampyyrit yöllä. Pikku V. ratkaisee erään oppilaan tekemättä jääneet  koulutehtävät ja saa hänestä oikean ystävän.
Kirjan tekee mielenkiintoiseksi etenkin kuvitus. Lapsi määrittelee lyhyesti: ”Hassu ällötys”.

EläinhahmojaDidier Levy - Melanie Roubineau Bingo menee kouluun ja Bingo oppii kirjoittamaan (Tactic Games Oy 2018)Bingo haluaa oppia lukemaan, koska haluaisi tietää, mitä koirankeksipaketissa lukee., Hän naamioituu ja muutaman yrittämän päästä hyväksytään oppilaaksi. Hän opiskelee matematiikkaa, syö ruokalassa ja tekee piirustuksen. Lyhyt teksti, helppo lukea itse.Lukutaidon Bingo oppii vasta seuraavassa osassa. Bingosta tulee kirjailijakoira. Eläköön kirjat ja koulu! 

Kummankin kirjan lopussa on pieni tehtäväsivu.

Näistä kirjoissa on ranskalaista fiilistä.

Koira joka meni kouluun  Osmo Leivo, Jukka Lemmetty (BoD - Books on Demand  2014)

Näemmekö ja kuuntelemmeko lasta todella?
Koiraparka joutuu vahingossa oppivelvollisuuden piiriin. Aikuiselle kirja on kritiikki koulun byrokratiasta. Lapselle se antaa uskoa siitä, että hänkin selviää eri aineiden oppimisesta, kun koirakin onnistuu niissä.

Kuvakirjoja kevennykseksiPikkusisko pitkästyy kuunteluun. Luemme iltaisin muutamia kouluun liittyviä kuvakirjoja.

Ne kiinnostavat vielä tulevaa ekaluokkalistakin. Mummo huomaa hänen selailevan niitä joskus itsekseen.

Merirosvot eivät käy koulua Alan MCDonald kuvat Magda Brol (Mäkelä 2019)

Iloisen värikäs kuvakirja on otsikosta huolimatta koulumyönteinen. Merirosvopoika Joona on kyllästynyt jynssäämään laivan kantta ja tahtoo päästä kouluun. Perhe vastustaa ajatusta, koulussa on tylsää ja paljon sääntöjä. 

Joona lähtee matkaan papukaijan kanssa. Polly karkaa ja aiheuttaa hämmingin luokkahuoneessa. Kouluaineet, laulaminen, kuvien maalaaminen ja tarinan kuuntelu ovat niin hauskoja, että koko perhe änkeää seuraavana päivänä kouluun.

Tätä englannista käännettyä kirjaa voi lukea jo reilusti ennen koulun aloittamista. 


Osa kuvakirjoista on vanhoja klassikoita. Kirjastosta niitä onneksi vielä löytyy.

Puppe menee kouluun Eric Hill 6. p. (Otava 2016)

Puppe on seurannut lasta kurkistuskirjoina vauvasta asti. Vaikka tämä kirja on selvästi nuoremmille, leikkikouluun menijöille, se tuntuu turvallisesta silmäykseeltä pikkulapsen elämään, joka nyt on jäämässä taakse.

Barbapapan koulu Annette Tison teksti, Talus Taylor kuvat (Otava 6. p. 2008)

Tuttu kirjasarja, jossa Barbat perustavat koulun. Barbapapan kasvatuspedagogiikka muistuttaa Summerhilia.

Simo käy koulua Sharon Rentta  (Mäkelä 2011)

Tässä kirjassa sivutaan luokan sosiaalisiin suhteita. Simon luokalle tulee uusi oppilas, joka vie kaikkien huomion. Simo tulee kateelliseksi ja alkaa ”häiriköidä”. Tilanne laukeaa, kun Simo saakin uudesta oppilaasta ystävän.Harri ja dinot menevät kouluun Ian Whybrow teksti, Adrian Raynolds kuvat (Mäkelä  2007)

Harrin ensimmäinen koulupäivä koittaa. Hän ei malta luopua dino-leluistaan vaan ottaa ne mukaansa. Koulussa hänellä on aluksi ankeaa, kun dinot ovat jääneet naulakkoon. Ne pääsevät mukaan luokkaan ja auttavat myös ujoa luokkatoveria voittamaan arkuutensa.

Pikku Ritari menee kouluun Jane Clarke  teksti, Jane Massey kuvat (Mäkelä 2012).

Pikku Ritari menee omaan kouluunsa päivällä. Hänen paras ystävänsä Pikku Lohikäärme käy lohikäärmekoulua yöllä. Koulu lisää kaverusten velvollisuuksia eikä heille jää yhteistä leikkiaikaa juuri lainkaan.

Koulussa he oppivat, mitä ritarin ja lohikäärmeen tulee tehdä, jos vastaan tulee prinsessa. Kun he yöllisellä retkellään kohtaavat prinsessan, tämä kertookin, ettei hän pelkää lohikäärmettä eikä häntä tarvitse ritarin pelastaa. Yhteistä leikkiaikaakin alkaa järjestyä.


Harjoituskirjoja

Minä, ekaluokkalainen Elina Vuori (Tactic Publishing 2016)Vuosittain julkaistaan tehtäväkirjojen tyyppisiä oppaita koulun aloittamisesta. Niitä ei tavallisesti ole saatavissa kirjastoista.

Faktatietoa koulusta. Mitä tehdään aamulla, illalla? Mitä reppuun laitetaan?


Tietokirja

Sophia Danielson-Waters ja muita Pienen koululaisen kirja (Readme 2018)


Tiesittekö, että tervapääsky nukkuu lentäessään, kirahvi taas seisallaan?

Moni kouluun menijä on kiinnostunut tietokirjoista. Pienen koululaisen kirjassa on asiaa eläimistä, avaruudesta, eri maista, ihmiskehosta, historiasta ja paljon muusta.


Värejä ei ole säästetty runsaassa kuvituksessa. Tekstiä on sopivan vähän lukemaan aloittelevalle lapselle. 

Englanniksi


First day at Bug School  Sam Lloyd
(Bloomsbury 2016).

Hyvä kuvitus ja riimitys englanniksi. Oppiaineet on esitelty kivasti.

Kirjan voi kuunnella YouTubessa.

Linkki ei toimi kaikissa mobiililaitteissa. 
Videoita löytyy YouTubessa: https://youtu.be/AD9ybDUnUn8


Muitakin koulua käsitteleviä kirjoja on odottamassa: Timo Parvelan Ella-kirjat yms. yms. yms.Jo lukemaan oppineelle tavukirjoja ja helppoa luettavaa 

https://mummolukee.blogspot.com/2017/10/tavukirjoja.html

Lastenkirjainstituutin  ONNET-tietokannasta voi etsiä asiasanojen avulla tietoa lastenkirjoista, joissa mennään kouluun tai esikouluun.

http://prettylib.erikoiskirjastot.fi/snki/lastenjanuorten.htm

Nettilöytönä lisää kouluun liittyvää lukemista seuraavasta linkistä:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti