perjantai 13. lokakuuta 2017

Tavukirjoja

ABC Opimme lukemaan

Ekaluokkalaiset uurastavat aapisen kimpussa.  Joku oppi lukemaan eskarissa tai jopa ennemmin.

Asiantuntijat neuvovat, ettei lukemista kannata kiirehtiä. Monille oppimisen ihme tapahtuu syyslukukauden aikana. 

Mummo kuuli aikoinaan omien lastensa  vanhempainilloissa käts- ja liukumenetelmästä. Lukeminen vaikutti rakettitieteeltä. Tuli mieleen ajatus, että maallikko voi tehdä virheen, jos alkaa mestaroida vanhoilla opeilla.

Tästä linkistä voi nähdä, miten lukemista tavallisimmin opetetaan koulussa:


Meidän ekalainen ei ollut kiinnostunut lukemisesta ennen koulua. Hän sai jujusta kiinni parissa viikossa. Lukuinto on nyt korkeimmillaan.

Tavutetut ja helppolukuiset kirjat tulevat apuun.  Kirjoitus on usein tikkukirjaimilla, tekstiä vähän.

Tässäpä muutama tavutettu kirja uusimmasta päästä.  Kirjastosta voi etsiä lisää vaihtoehtoja hauilla tavukirjatja helppolukuiset tai opettelen lukemaan.

Kirjatiikerit (Mäkelä)

Helpoimmalta näyttää Kirjatiikeri-sarja. Se on tavutettu SUURAAKKOSIN ja tekstiä on vähän. Lyhyet tarinat ovat siitä hyviä, että luku-urakan voi pilkkoa pienemmiksi.

Kirjatiikerit ovat käännöskirjoja, mutta ne on suomennettu laadukkaasti. Paljon on myös poikia kiinnostavia aihepiirejä. Tämä on tärkeää, koska poikien lukeminen tarvitsee erikoistukea (poikkeuksia tietysti löytyy). Sarjassa on  ilmestynyt jo yli 20 kirjaa.


Michaela Hanauer, Marc Rueda:  Jalkapallohuumaa (Mäkelä 2017) sisältää neljä pientä erillistä  kertomusta. Pelikaverin voi saada vaikka koirasta. Maalivahdin työ on tarkkaa. Harrastukset ovat kilpasilla ja yhteinen sävel löytyy musiikin ja futiksen välille.

Katja Reider, Lisa Althaus: Ihanat Ponit (Mäkelä 2016)
Neljä erillistä ponitarinaa. Aiheina on heppatyttöjen ihmissuhteita, varsan syntymä ja ratsastusharrastuksen kallis hinta.

Sarja Kirja käteen (Mäkelä)

Tämä hieman vanhempi kirjasarja on tavutettu pienaakkosin.

Tom Eaton. Woody Fox: Neuvokas Nelikko, Pyöräpeli (Mäkelä 2012).

Neljän kalan ystävysjoukko löytää meren pohjasta polkupyörän.  Tottumatomat  fillaristit  kolaroivat.  Kulkupelistä tehdään kuntopyörä.

Mo-ko-ma – ki

Satu Konttinen: Mikä Tunne (Myllylahti 2015) Mikä väri (Myllylahti 2017)

Suuraakkoset, osittain tavutettu, vähän tekstiä.
Nämä  taaperokirjat ovat liian helppoja sisältönsä puolesta ekaluokkalaiselle.  Kirjat voisivat sopia suomea toisena kielenä lukemaan opetteleville.

Kirjan ulkoasu, kuvat ja värivalinta jättävät toivomisen varaa.

Riehurinne

Tuula Kallioniemi on tehnyt Riehurinne-sarjaan helppolukuisia kirjoja, joissa pitkät sanat on tavutettu.  Kirjat sisältävät tekstiin liittyviä kysymyksiä.

Ensiluokkaiset agentit (Otava2017)

Tötterö ja Pikkis alkavat agenteiksi, koska epäilevät isojen poikien suunnittelevan pankkiryöstöä.  Ekaluokkalaista tämä kirja huvitti eniten.
Tässä kansikuvina muita aikaisemmin ilmestyneitä ”Ensiluokkaisia".


Muutkin Tuula Kallioniemen kirjat, Karoliina-sarja ja Riehurinteen koulusta kertovat opukset sopivat aikuisen kanssa  luettaviksi kunnes oma lukutaito etenee.Riitta Korhonen, Terese Bast: Ystävysten kevätretki (Tactic Publishing 2017).

Veikein eläinhahmoin kuvitettu tavukirja sopii luettavaksi alle kouluikäisen ja isompienkin lasten kanssa. Kevätretkellä leiriydytään, pohditaan ammatinvalintaa ja monia muita elämän kysymyksiä, myös eksytään ja matkustetaan bussilla.

Lukupalat

WSOY:n uutuussarjassa  on hieman vaativampaa tekstejä juuri lukemaan oppineille. Lukupaloja ei ole tavutettu, mutta tekstiä on helppo lukea.

Henna Helmi, Reetta Niemensivu: Bella saa pentuja (WSOY 2016)


Julian perheen Bella-koira saa pentuja. Ne ovatkin pettymys Julia-tyttöselle. Paras kaveri Anni on muuttunut erilaiseksi mentyään kouluun. "Henna Helmi kirjoittaa 6-7-vuotiaiden tyttöjen elämästä helppolukuisesti ja suurella sydämellä". 
Bella-kirja, kuten muutamat muutkin Lukupalat ovat saaneet jatko-osia tänä vuonna.


Tavutettuja tietokirjoja

Jaana Palanterä, Aivo Blum:
 Tavutettu maailma (Lector Kustannus 2016)
Jokaisesta maasta kerrotaan muutamalla tavutetulla lauseella asukasluku, puhutut kielet ja joitain muita perustietoja. Kartta, josta näkee maan sijainnin, lipun kuva sekä muutamia kuvia ko. maasta

Tavutettu eläinkirja:Nisäkkäät, Linnut 
Sarjan 12 osassa eläimiä nisäkkäistä nilviäisiin.Lapsen lukeminen on aluksi hidasta ja tankkaavaa. 

Vanhempien kannustus tukee harjoittelua.


Aikuisten pitää edelleen lukea lapselle ääneen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti