perjantai 13. lokakuuta 2017

Tavukirjoja


Uusia tavukirjoja on ilmestynyt tämän blogin viimeisen päivityksen jälkeen. Niitä voi etsiä kirjastoista hakusanalla tavukirjat tai selata Kirjasammon sivuilta 

https://www.kirjasampo.fi/fi/search/kulsa/obj:koko%253Ap50085

ABC - Opimme lukemaan

Ekaluokkalaiset uurastavat aapisen kimpussa.  Joku oppi lukemaan eskarissa tai jopa ennemmin. Eipä hätää: koulussakin ehtii vielä!
Asiantuntijat neuvovat, ettei lukemista kannata kiirehtiä. Monille oppimisen ihme tapahtuu syyslukukauden aikana. 

Mummo kuuli aikoinaan omien lastensa  vanhempainilloissa käts- ja liukumenetelmästä. Lukeminen vaikutti rakettitieteeltä. Tuli mieleen ajatus, että maallikko voi tehdä virheen, jos alkaa mestaroida vanhoilla opeilla.

Tästä linkistä voi nähdä, miten lukemista tavallisimmin opetetaan koulussa:


Meidän ekalainen ei ollut kiinnostunut lukemaan oppimisesta ennen koulua. Hän sai jujusta kiinni parissa viikossa. Lukuinto on nyt korkeimmillaan.

Tavutetut ja helppolukuiset kirjat tulevat apuun.  Kirjoitus on usein tikkukirjaimilla, tekstiä vähän.

Tässäpä muutama tavutettu kirja uusimmasta päästä.  Kirjastosta voi etsiä lisää vaihtoehtoja hauilla tavukirjat ja helppolukuiset tai opettelen lukemaan.

SUU-AAK-KO-SET


Helpoimmalta näyttää Kirjatiikeri-sarja. Se on tavutettu SUURAAKKOSIN ja tekstiä on vähän. Lyhyet tarinat ovat siitä hyviä, että luku-urakan voi pilkkoa pienemmiksi.

Kirjatiikerit ovat käännöskirjoja, mutta ne on suomennettu laadukkaasti.  Sarjassa on  ilmestynyt jo 40 kirjaa. aiheina lemmikkieläimiä, harrastuksia, noitia, seikkailuita ja paljon muuta. Niistä löytyy joka lapselle mieluista lukemista. Paljon on myös poikia kiinnostavia aihepiirejä. Tämä on tärkeää, koska poikien lukeminen tarvitsee erikoistukea (poikkeuksia tietysti löytyy).

Jalkapallohuumaa sisältää neljä pientä erillistä  kertomusta. Pelikaverin voi saada vaikka koirasta. Maalivahdin työ on tarkkaa. Harrastukset ovat kilpasilla ja yhteinen sävel löytyy musiikin ja futiksen välille.

Yksisarvinen ja onnentähti
Yksisarvinen on eksyksissä. Taivaalta pudonnut tähti lähtee ohjaamaan häntä lauman luo. 


Lemmikit lääkärissä

Miro-poika vie kipeän kissansa lääkäriin. Kisu onkin saamassa pentuja. Miro pääsee vastaanottoapulaiseksi ja tutustuu eläinlääkärin työhön. Hoidettaviksi saapuvat hamsteri ja koira. Lopulta kissanpoikaset syntyvät.

Tässä vielä muutama uusin Kirjatiikeri kansikuvina.Pien-aak-ko-set

Päästä irti Taneli Kiira Mukka; Johanna Asplund (Sanoma Pro 2020) Tässäpä on helppolukuinen ja hauska kirja lukemista harjoittelevalle. Sanat on tavutettu pienaakkosin, lauserakenne on yksinkertaista ja tekstiä on vähän. 


Tukkimiehentäi Tanelii etsii sisukkaasti omaa urheilulajiansa – vastoinkäymisistä huolimatta.  Yrittämällä ja toisten kannustuksella on iso merkitys uuden oppimiselle. Riemukas ötökkäkuvitus ja toistuva lause: Taneli ei päästä irti sai meidän juuri lukemaan opettelevan ekaluokkalaisen palaamaan kertomuksen pariin yhä uudelleen.Uusi kaveri Helena Bross, Kadri Ilves (Mäkelä 2019) Sarja Pikku lukuavain

Kahden pikkupojan Eelin ja Omarin koulun aloitusta ja uutta ystävyyttä on kuvattu ymmärryksellä ja myötätunnolla. Pojalle kirjoitettu kirja voi kertoa mutkattomasti kaveruudesta ilman vakiorekvisiittaa kuten jalkapallo, seikkailut tai autot.

Pikku lukuavain -sarjan kirjat on tavutettu pienaakkosin.Tekstiä on niukasti, joten kirja ei uuvuta aloittelevaa lukijaa.
Kadri Ilveksen värikäs kuvitus sopii hyvin kirjan henkeen.Eelistä ja Omarin elämästä kertovat myös  kirjat Löytäjä saa pitää ja Karkki vai kepponen. Mahtava maja, Potkulauta piilossa ja Kumman kissa
Karkki vai kepponen? Uimakoulussa, Yökylään. Mummo povaa kirjasarjalle hyvää menestystä.Virtahevon syntymäpäivä Jill Atkins, Steve Cox (Mäkelä 2019)  Sarja Lukumestari 


Virtahepo pyytää eläinystäviään auttamaan kakun leipomisessa syntymäpäiväksi. Kaikilla heillä onkin kiireitä.  Virtahepo löytää eteisestä kirjeen, jossa häntä pyydetään puistoon. Ystävät ovatkin järjestäneet hänelle yllätysjuhlat. 

Kirjan lopusta löytyy hyviä käsittelyvinkkejä, esimerkiksi miten lapsi voi kertoa tarinan uudelleen kuvasarjan avulla.Monelle lienevät tuttuja eri väriset Banaani-kirjat. Niistä vihreät banaanit ovat helpoimpia ja tavutettu pienaakkosin.

Kolme iloista koiraa Pippa Godhart, Sarah Jenkins (Mäkelä 2018)


Kolme tarinaa ja kolme koiraa: Pilkku ja Pörrö korkeita, Pötkö matala. Ilmapallo ratkaisee koko-ongelman. Vielä etsitään kivoja asioita, ja lopuksi syödään suuren suuri luu.


Mo-ko-ma – ki

Satu Konttinen: Mikä Tunne (Myllylahti 2015) Mikä väri (Myllylahti 2017)

Suuraakkoset, osittain tavutettu, vähän tekstiä.
Nämä taaperokirjat ovat liian helppoja sisältönsä puolesta ekaluokkalaiselle.  Kirjat voisivat sopia suomea toisena kielenä lukemaan opetteleville.

Kirjan ulkoasu, kuvat ja värivalinta jättävät toivomisen varaa.

Reuhurinne

Tuula Kallioniemi on tehnyt Reuhurinne-sarjaan helppolukuisia kirjoja, joissa pitkät sanat on tavutettu.  Kirjat sisältävät tekstiin liittyviä kysymyksiä.

Ensiluokkaiset agentit (Otava 2017)

Tötterö ja Pikkis alkavat agenteiksi, koska epäilevät isojen poikien suunnittelevan pankkiryöstöä.  Ekaluokkalaista tämä kirja huvitti eniten.

Tässä kansikuvina muita aikaisemmin ilmestyneitä ”Ensiluokkaisia".


Muutkin Tuula Kallioniemen kirjat, Karoliina-sarja ja Reuhurinteen koulusta kertovat opukset sopivat aluksi aikuisen kanssa  luettaviksi kunnes oma lukutaito etenee.

Ystävysten kevätretki Riitta Korhonen Terese Bast (Tactic Publishing 2017).

Veikein eläinhahmoin kuvitettu tavukirja sopii luettavaksi alle kouluikäisen ja isompienkin lasten kanssa. Kevätretkellä leiriydytään, pohditaan ammatinvalintaa ja monia muita elämän kysymyksiä, myös eksytään ja matkustetaan bussilla.

HELPPOLUKUISET

Lukupalat

WSOY:n uutuussarjassa  on hieman vaativampaa tekstejä juuri lukemaan oppineille. Lukupaloja ei ole tavutettu, mutta teksti on helppoa.

Bellan pennut muuttavat Henna Helmi Reetta Niemensivu (WSOY 2018)

Bella-koiran pennuista kertovan kirjasarjan kolmannessa osassa ne  muuttavat uusiin koteihin. "Henna Helmi kirjoittaa 6-7-vuotiaiden tyttöjen elämästä helppolukuisesti ja suurella sydämellä". 

Lätkä-Lauri ja tautinen turnaus Roope Lipasti, Harri Oksanen (WSOY 2019)

Lauri oppii, ettei liiallinen karkinsyönti kannata pelireissulla.


KirjakärpänenTalvikki ja ensimmäinen älypuhelin Riina Katajavuori, Liisa Kallio (Karisto 2019)

Kirja kertoo Talvikin tutustumisesta uuteen puhelimeen. Hän lähettää tekstiviestejä, kuvaa videoita ja tutkii puhelinta ystävänsä kanssa. 

Taneli ja FC Mörlökit Petja Lähde, Rosa Hepomäki (Karisto 2019)

Iloisen jännittävässä futiskirjassa Taneli saa vastaansa ulkoavaruuden mörlökit, joilla on kahdeksan jalkaa ja kuusitoista kättä. 


Tavutettuja tietokirjoja

Jaana Palanterä, Aivo Blum:
 Tavutettu maailma (Lector Kustannus 2016)
Jokaisesta maasta kerrotaan muutamalla tavutetulla lauseella asukasluku, puhutut kielet ja joitain muita perustietoja. Kartta, josta näkee maan sijainnin, lipun kuva sekä muutamia kuvia ko. maasta

Tavutettu eläinkirja: Nisäkkäät, Linnut 
Sarjan 12 osassa eläimiä nisäkkäistä nilviäisiin.Vanhempien kannustus tukee harjoittelua.

Lapsen lukeminen on aluksi hidasta ja tankkaavaa. Jotta hän  ei turhaudu, lukemista voi tauottaa ja keskustella tarinan sisällöstä. Tehdään lukemisesta mukava yhteinen hetki.

Aikuisten pitää edelleen lukea lapselle ääneen.Tässä vielä pitempää kirjalistaa Helsingin seudun kirjastoiden HelMet -sivustolta:

Lukumestari-sarja:
Tavutettu helppo teksti. Värikäs kuvitus. Kirjan lopussa ohjeita lukemiseen ja kuvakooste tapahtumista.
Katie Dale: Simon keppi
Jackie Walter: Santeri karkuteillä
Jill Atkins: Virtahevon syntymäpäivä
Penny Dolan: Lassi Flamingo
Pikku LUKUAVAIN-sarja:
Tavutettu sarja samassa talossa asuvista ystävyksistä, Eelistä ja Omarista, jotka yhdessä keksivät kaikenmoista puuhaa.
Helena Bross: Uusi kaveriLöytäjä saa pitääKarkki vai kepponenMahtava majaPotkulauta piilossaKumman kissa? Karkki vai kepponen? Uimakoulussa, Yökylään
LUKUAVAIN-sarja – Minimysteerit:
Teksti pienaakkosilla. Kaverukset Lenni ja Dina leikkivät aina etsiviä ja ratkovat jännittäviin tapahtumiin liittyviä arvoituksia.
Helena Bross: Yö väijyssäTaskuvarkaat kiinniKissa kateissaAutiovajan arvoitusVarkaiden salakätkö
Lukemisen riemua -sarja:
Opetusalan ammattilaisten laatima. Walt Disney -tuotantoa. Vähän tekstiä ja suuret iloiset kuvat.
Cheryl Stroud ja Beth Sycamore: Minä olen ihana! – aloittelevalle lukijalleSinisessä meressä – sanat suuraakkosina
Kirjakärpänen-sarja:
Pidemmät tarinat. Mukana erikoisia ympäristöjä.
Petja Lähde: Taneli ja FC Mörlökit – universumin paras futaaja värvätään matsiin eri planeetalle
Jojo-koira:
Isokokoinen teksti. Maatilalla elävä koira kohtaa erilaisia eläimiä ja joutuu monenlaisiin kommelluksiin
Birck&Birck:  Jojo - pienen koiran suuret seikkailut – useampi tarina, Jojo - pieni koira rohkea kuin karhu - kuvakirja, Jojo - pieni koira suuressa vaarassa – vauhdikas juoni, Jojo – pieni koira etsii seikkailua – pidempi tarina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti