sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Uusia lastenkirjoja joulun odotukseen



Uudet joulukirjat 2019: 
https://mummolukee.blogspot.com/2019/11/lasten-uudet-joulukirjat-2019.html

Joulun alla Mummo ja lapsoset kantavat kirjastosta ison kasan uusimpia kuvakirjoja. 



Kun ne on luettu, löytyy vielä muutama pitempi tarina ja tietokirjakin. Lopuksi askarrellaan joulukoristeet ja leivotaan pipareita.



Clare Llyod ja Dawn Sirett Helisevä joulukirja kuvat Elle Ward (kids.fi 2018) 11 s.

Luukkukirja esittelee joulua brittikulttuurin kuvin. Käännöskirjan sanavalinta on osin vaikeahkoa, mutta ehkäpä se kehittää vauvan tai taaperon kielikorvaa. Kuvat ovat hyvän kokoisia ja värit kirkkaita. 

Pisteet sille, että äänefektit eivät pääse säikäyttämään lasta eikä ”ho-ho-ho” -Santa Claus ole mukana.

Reka Kiraly Pieni suuri kirja joulusta (Etana editions 2018) 34 s.

Hiiri, Siili, Kettu ja Jänis valmistelevat joulua. Vielä pitäisi hakea joulukuusi Karhun metsästä. Onkohan mesikämmen kolmipäinen hirviö, joka mörisee niin että metsän puut kaatuvat? Kaikki pelkäävät Karhua. Vain pöllö on käynyt sen metsässä. Eläimet lähtevät matkaan. Muut paitsi siili kääntyvät takaisin erilaisilla tekosyillä. 

Karhu tulee vastaan pöllö olkapäällä tuomaan kuusta eläimille. Se on iso mutta ystävällinen. Kohtaaminen karkottaa eläinten ennakkoluulot.  

Reka Kiralyn kuvittama ja kertoma tarina on lyhykäisyydessään sopiva pienimmille joulun odottajille.


Axel Haridi ja Cecilia Davidson teksti, kuvitus Filippa Widlund ja muita Joulu saapuu Muumilaaksoon
- perustuu Tove Jansonin kertomukseen Kuusi (Tammi 2018) 31 s.

Hemuli herättää muumiperheen kesken talviunien. Tarinan huumori syntyy siitä, että Muumit luulevat joulun olevan jotain pelottavaa. 
- Äiti, herää, Muumipeikko sanoi. -Jotain kauheaa on tulossa tänne.  Sitä sanotaan Jouluksi.
  • Mitä sinä tarkoitat, Muumimamma kysyi unenpöpperöisenä ja työnsi kuononsa esiin peiton alta.
  • En oikein tiedä, sanoi Muumipeikko. - Mutta Hemuli sanoo, ettei mitään ole valmiina ja kaikki juoksevat hulluina ympäriinsä. Siihen pitää kai valmistautua huolella.

Kuusi koristellaan omintakeisesti ja lopussa pikku nyytit pääsevät nauttimaan kaipaamastaan joulujuhlasta. Muumit pysyttelevät piilossa pöydän alla ja vetäytyvät takaisin talviunille.

Kirja tavoittaa onnistuneesti Muumien tunnelman. Kuvitus ja värimaailma on rauhallisen selkeää. Mukana on yksi Tove Janssonin alkuperäinen piirros.

Mainittakoon, että WSOY:lta tänä vuonna ilmestynyt uutena painoksena kirja Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia, jossa tarina Kuusi on mukana. 

Satu Heimonen Joulupukki ja nimien kirja kuvittaja Pete Revonkorpi (Sanoma Media Finland 2018) 32 s.

Mummo ja lapsoset eivät  tienneet, että Korvatunturilla on oikeasti korva, joka kuulee lasten hyvät teot kaikkialta maailmasta. Jos vaikka Matias onnistuu irroittamaan purukumin vaarin parrasta tai Emmi säästää viimeisen rusinapullan pikkuveljelleen, tiedot tallennetaan Joulupukin nimien kirjaan. Pukki osaa sitten aattona jakaa lahjat oikeille lapsille. 

Nyt oli nimien kirja joutunut hukkaan. Pukki ja Tuomas-tonttu etsivät sitä joka puolelta Korvatunturia. Aikamoisen seikkailun jälkeen kirja löytyy, onneksi!

Tunnelmallinen kuvitus saattelee tarinaa. Lopussa Pukki ja porotokka lentävät taivaalla tapaamaan lapsia, joista on kuullut kauniita tarinoita.

Raili Mikkanen Into-tonttu pelastaa joulun kuvitus Harri Tarkka (Minerva 2018) 29 s.

Into-tonttu saa joulupukilta tehtäväksi perustaa pelastuspartion pulaan joutuneita tonttuja varten. Kulkuvälineekseen hän saa nopean Viima-poron.

Tehtäviä alkaakin ropista. Iso koira ei päästä Hiisku-tonttua yhden kodin sohvalta. Se pakottaa Hiiskua lukemaan satuja perheen lapselle. Into pelastaa tilanteen hypnotisoimalla koiran uneen.

Jossu-tonttu on unohtunut pelaamaan lasten kanssa pelejä. Into saa hänet liikkeelle jatkamaan lahjanjakomatkaa keromalla, että muissakin paketeissa voi olla pelejä.

Viimeinen tehtävä on irroittaa Milla-tonttu savupiipusta. Palkinnoksi pelastustehtävistään Into saa paikan pukin vierestä joulupöydässä.

Todella hauskan ja vauhdikkaan kirjan kuvituksessa tontuilla on erikoispitkät piippalakit.

Annette Amrheln Karhun jouluyllätys kuvitus Sabine Straub (Mäkelä 2018) 25 s.

Karhu oli juuri muuttanut uuteen metsään. Se oli aina halunnut viettää joulua mutta ennen  nukkunut sen yli. Nyt se teki juhlavalmisteluja sekä lähetti kutsukirjeet muille eläimille. Ne pelkäsivät karhua ja piiloutuivat. Karhu haki metsästä kuusen. Sen latvassa sattui olemaan orava, joka pelästyi karhua niin kamalasti ettei pystynyt liikahtamaan. 

Karhu odotti turhaan vieraita. Kun ketään ei kuulunut, se alkoi itkeä. Silloin orava rohkeni tulla esiin piilostaan karhun jouluseuraksi. Muut eläimet kuulivat juhlijoiden äänet ja uskaltautuivat karhun ovelle. 

Alunperin saksalainen kuvakirja päättyy eläinkuoron lauluun Oi kuusipuu. Kuvitus kruunaa hienon joulutarinan.

Taru Viinikainen: Tiltu ja Lettu - Joulujupakka kuvittanut Olli Kokkonen (WSOY 2018)
75 s. 

Tiltun ja Letun tapasimme kirjassa Tiltu ja Lettu - Leikkimökin arvoitus. Siinä tonttu Pertinjuntti ilmestyy asumaan tyttöjen leikkimökkiin.  

Joulun alla Tiltu ja Lettu saavat kissanpennun. Kissanristiäisisä sen nimeksi päätetään Lenni Keinonen. 

Tytöt yrittävät turhaan nähdä vilauksen joulutontusta, kunnes salaperäiset jäljet johtavat leikkimökkiin.

Siellä on vastassa puutarhatonttuja jouluvalmisteluiden  parissa. Puhuva kissakin löytyy niiden lahjakorista. Kiusaavan tarhakaverin asiat korjaantuvat tonttujen ja kissan neuvokkuuden ansiosta. 

Tiltun ja Letun kirjoissa on tavallisen sisarusparin onnellisen lapsuuden kuvausta. Mukaan mahtuu hauskaa sanailua, pientä nahistelua ja lasten mielikuvituksen lentoa. Tämä hyvän mielen kirjasarjan kuvituskin on iloisen perinteinen.

Elisabet Aho Joulupukkia jännittää (Mäkelä 2018)

Joulupukki näyttäytyy sympaattisena vanhuksena, joka pelkää lentämistä ja hissejä. Reippaan tonttuapulaisen kanssa  lahjanjakomatkalla tavataan isoja ja pieniä perheitä, lastenkotikin. Lahjat menevät välillä väärille oville. Kohdataan teiniangstia ja otetaan selfie pukin kanssa. 

Kirjan ulkonäkö on vaatimaton, kuvituksena mustavalkoiset vinjetit lukujen alussa. 


Tietokirjoja


Kirsti Ellilä Niilon joulukoulu (Raakku kustannus 2018) 76 s.


Sarjakuvakirja perehdyttää Niilon joulun ajan perinteisiin. Mukana ovat mm. Lucia, adventti sekä joulun historiallinen ja uskonnollinen tausta uudempia ilmiöitä unohtamatta.

Sarjakuvamuoto on hyvä valinta kattavalle tietopaketille. Tätä kirjaa on hyvä lukea kerralla tai pienempinä annoksina - sopii luettavaksi tarhaikäiselle samoin kuin koululaisen käteen. 


Joulupukin kirja toimittanut Pertti Raivio, useita tekijöitä, valokuvaajia ja kuvittajia (Koillismaan kirjapaino 2018) 46 s.


Tietopuolinen Kuusamoon painottuva valokuvakirja sisältää monenmoista faktatietoa Lapista, pohjoisen eläimistä ja kansallispuistoista. Mukana on muutama tarina itse joulun päähenkilöstä.








Satu Koskimies ja Juha Virkkunen (toim.) kuvittaja Aino Ahtiainen Lapsuuden joulu: rakkaimmat joulurunot (Tammi. 2018) 344 s.

JOULU 
Tule meille Tuomas kulta,
tuopa joulu tullessasi! 
Tule kekri, jouvu joulu 
sekä pääse pääsiäinen! 
Kyll’ on kystä aitassamme, 
paljo pantua eloa, 
sirkan reisi, paarman jalka,
peipposen peräpakara, 
sammakon sakarivarvas, 
sisiliskon silmäpuoli! 
KANTELETAR

Vanhoista joulukorteista ja lasten joululehdistä tutut kuvat.
Yli kolmesataa sivua ihania joulurunoja, perinteistä ja uudempaa Varpusesta jouluaamuna Juicen Sikaan.  

Tämä kirja on hyvä hakuteos, josta on iloa monen ikäisille jouluihmisille vuosiksi eteenpäin.

Askartelemaan


Kiti Kokkonen Tanhupallon joulukirja kuvat Petri Melari (Docendo 2018) 93 s.

Jo toinen Tanhupallon askartelukirja noudattaa edeltäjänsä linjaa kekseliäisyydessä. Ohjeet ja materiaalit ovat yksinkertaisia. Mukana on lahjavinkkejä, joulukoristeita ja herkkuja. Oman joulukalenterinkin voi askarrella kirjan ohjeilla.

Mummon 5-vuotiaan askarteluinto on kyltymätön. Kiitos Tanhupallolle avusta.


Joulukirjoja lapsille julkaistaan vuosittain runsaasti.

Tässä Mummon ja lapsosten vuoden 2017 
joulukirjat: 
https://mummolukee.blogspot.com/2017/12/joulukirjoja.html



2 kommenttia:

  1. Ihastuttava pitkä postaus 🌹 Rakastan joulua, tulen vielä useina päivinä lueskelemaan kun työkiireiltä ennätän 🌲 ❣️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mukavasta viestistä, Rita! Rentouttavaa joulun aikaa kirjojen parissa.

      Poista