lauantai 2. joulukuuta 2017

JoulukirjojaTontut kurkkivat


Joulun odotus jännittää. Kalenterissa on kauhean monta luukkua jäljellä. Mummo ja lapsoset piipahtivat kirjastossa. Löysimme kasan ihania uusia joulukirjoja.


Mauri Kunnas: Kling (Otava 2017)

Vauvaikäinen ja taaperoinen tutustuvat jouluisiin kuviin ja ääniin pahvikirjan avulla. Nappien takaa helähtää tiukuja, joululaulua ja lopuksi itse pukin hyvän joulun tervehdys.Mauri Kunnas: Herra Hakkarainen joulun jäljillä (Otava 2017)

Mauri Kunnaksen uusimmat joulukirjat eivät petä kuvituksen osalta. Herra Hakkarainen kierrättää aikaisempien kirjojen aineistoa. Isot kuva-aukeamat sisältävät paljon yksityiskohtia. 

Tehtävänä on etsiä kuvista useita juttuja, mikä kasvattaa lapsen sanavarastoa. Mukana myös mielikuvitusta aktivoivia kertomistehtäviä.

Eläinhahmoja


Riikka Jäntti: Pikku hiiren joulu (Tammi 2017)

Mukavan rauhallinen kuvitus tukee tarinaa, joka kertoo Pikku hiiren ja hänen äitinsä arkisesta elämästä.

Hiirilapsi odottaa joulua malttamattomana. Hän saa joulukalenterin, leipoo pipareita ja pääsee kuusiostoksille. Viimein koittaa joulu ja vieraiksi saapuvat mummi- ja ukkihiiri. Lahjat avataan ja syödään jouluateria.

David Melling: Hyvää joulua, Huuko (Mäkelä 2017)

Huuko-karhun jouluun sisältyy paljon haleja, lunta ja englantilaista jouluperinteitä. Taivaalla lentävä poro Pete eksyy Huukon ja eläinystävien vieraaksi.

Isokokoisen kirjan hyväntuuliset kuvat saivat etenkin leikki-ikäiseltä lukijalta kiitokset.

M. Christina Butler: Siilin joulutouhut (Karisto 2017)

Siili ja ystävät pystyttävät joulukuusen. Kaikki ei suju ihan mukavasti, kuusesta häviää pipareita, yöllä salaperäinen kuorsaus haittaa kaverusten unia ja lopulta siilin myssy häviää. Jouluaattona paljastuu syy hankaluuksiin, kun kuusen oksalla on yllätysvieras. Kirjan kuvitus on tummahko, ei ihan paras meidän lapsosten makuun. 


Astrid Lindgren: Kettu ja tonttu (WSOY 2017)

Nälkäinen kettu etsii ruokaa maalaistalon pihapiiristä, jota vartioi tonttu. Ketun ei tarvitse syödä kanoja, koska tonttu jakaa puuroannoksensa sen kanssa. Vanhahtavan viehättävä kuvitus tukee Astrid Lindgrenin tarinaa.

Isommille jouluihmisille

Sinikka Nopola, Tiina Nopola: Heinähattu, Vilttitossu ja jouluvintiö (Tammi 2017)

Tontut kurkkivat nurkissa ja Vilttitossu päättää heittäytyä kiltiksi. Hän siivoaa, auttaa naapureita ja jakaa leivonnaiset ja namut muiden kanssa. Sisko Heinähattu saa avata joulukalenterin luukut hänen puolestaan. 

Kaikki hämmästelevät Vilttitossun muutosta. Pieni lukija ymmärtää kyllä, mistä kiltteyskohtauksessa on kysymys. Jouluaattona asia selviää myös kirjan henkilöille. Vilttitossun pettymys on suuri, kun hän ei saakaan enempää lahjoja kuin sisko.

Kirjan asetelma on tutuksi käynyt ero kahden pikkutytön erilaisesta luonteesta.


Veera Salmi: Puluboin ja Ponin komerokirja  (Otava 2017)


Tässä erilaisessa joulukirjassa sivutaan lämpimällä huumorilla isoja asioita: asunnottomuutta, auttamista ja lasten ystävyyttä. 

Kun Ponin koulun joululoma alkaa, hän suree parhaan kaverin muuttoa eri paikkakunnalle. Toinen murhe on joulun viettoon liittyvä: äiti ja isä ovat matkustaneet rakkauslomalle ja Poni jää Lempi-mumminsa hoiviin. Lempiä taas ei näytä kiinnostavan perinteinen kotijoulu vaan hän suunnittelee isoa joulujuhlaa kaupungin kodittomille.

Poni ja Puluboi sulkeutuvat kellarikomeroon, jonka he sisustavat joulun henkeen. Ullakolla hiippailee myös punalakkinen henkilö. Ponin joulusta tulee sittenkin ihan oikea. Lisäksi voimme aavistaa, että Poni saa uuden ystävän, kun taloon muuttaa uusi poika Erkki.

Mummo ja lapset tutustuivat nyt ensimmäisen kerran Poniin ja Puluboihin. Vaikka r-kirjaimen kanssa ongelmaisen Puluboin tekstiosuudet huvittivat kovasti leikki- ja kouluikäistä lukijaa, päätimme jättää P & P -kirjat odottamaan tulevia vuosia.

https://www.facebook.com/Puluboi/posts/1696864187055706

Kirjastosta löytyy paljon joulukirjoja, jotka on julkaistu aikaisempina vuosina. Meillä on luettu hiirenkorville ainakin Tatun ja Patun ihmeeliinen joulu ja monet Mauri Kunnaksen joulukirjat.


Kirjakalentereita


Myös kirjakalentereita voi suositella. Niitä on Kunnaksen lisäksi ainakin Touhulan ja Muumien kirjajoulukalenterit.

Uudet joulukirjat 2019: https://mummolukee.blogspot.com/2019/11/lasten-uudet-joulukirjat-2019.html

2 kommenttia:

  1. Voi miten kiva blogi sinulla on ! Juuri eilen ajattelin että olisipa hauska löytää lisää lastenkirjablogeja 📚Mukavaa tiistaita 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustavasta palautteesta, Rita! Olen seurannut sinun Kielenopem blogiasi, itse eläkkeelle jääneenä kollegana.

      Poista