maanantai 2. lokakuuta 2017

Hyvä nuortenkirja seitsemän pöllön voimalla

Hannu Mäkelä: Voimalla seitsemän pöllön (Tammi 2017)


Kansalliskirjallisuus,

diktatuuri, tasa-arvo


Kirja sopii hyvin Kalevalanpäivän ja Aleksisi Kiven päivän teemoihin. Ikäsuositus  yli 10-vuotiaista ylöspäin.

Päähenkilö Suurpöllö kutsuu koolle kokouksen, jossa hän huudattaa itsensä yksinvaltiaaksi perustamaansa Suur-Pölölän valtakuntaan.

Kirjan nimi viittaa Seitsemää veljekseen. Yksi seitsemästä pöllöstä onkin Kivipöllö, tässä tarinassa tosin vain runoilija.  Kaleva-pöllökin, Vähämöinen, pöllökatraasta löytyy.  Hän on kuvataiteilija Pariisista. Muina henkilöinä ovat jäykkä Puupöllö ja naishahmot hoitaja Valkopöllö sekä turhamaiset Jade ja Kookos, jotka kilpailevat Isopöllön tyttöystävän paikasta.


Suur-Pölölän rauha järkkyy, kun paikalle lennähtää iso harakkaparvi. Harakat tuovat mukanaan ajatuksen tasa-arvosta. Puhenaisena toimii harakka Emma.

Vanhat  ja uudet asukkaat pääsevät ratkaisuun neuvotteluteitse. Pöllöt hallitsevat yöllä, harakat voivat elää omaa demokraattisempaa elämäänsä päivisin.

Kalevala-viittauksen lisäksi kirjan lopussa on alkusäkeet pöllöjen Pönttö-Kalevalaan, jonka jatkoa lukija saa etsiä netistä www.omamielikuvitus.fi –sivustolta. 

Kirjan kieli on osin vanhanaikaisen viehättävää. Huumoriakin hyvästä nuortenkirjasta täytyy löytyä. Huomaamme, että pöllö todella merkitsee  sekä viisasta että tyhmää.

Pöllöt ja Huu


Muistamme 70-luvulta Hannu Mäkelän Herra Huun. Kirjastojen lainaustilastoissa se on  pitänyt hyvin asemansa.  Herra Huun mieleenpainuva mustavalkoinen hahmo oli kirjailijan omaa käsialaa. Tämän pöllö-kirjan kuvituksen on laatinut Elina Warsta, erittäin onnistuneesti.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti