sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Mummo lukee lapsoselle

Hän, Vauva, Mummon ensimmäinen lapsenlapsonen syntyy.  Kuten kaikki uudet mummot, Mummo menee ihan sekaisin.

 Ensihämmennyksen jälkeen Mummo huomaa, että isovanhempien säätyyn pääsemisen parhaita riemuja on, että saa taas lukea lastenkirjoja, niitä vanhoja tuttuja kuin myös uusia löytöjä. 

Mummolla on mukavaa, mutta niin pitää olla Hänelläkin. Pian opimme mistä me molemmat pidämme.


Loruja


Aloitetaan loruista, niitä mummo osaa muutamia kun jaksaa kaivella muistin lokeroita. Kirjoissa on lisää loruja, Hanhiemo tai Tiitiäiset parhaimpia.

Lapselta unohtuu moni itku kun Hän pääsee istumaan polvelle Körö körö kirkkoonHarakka huttua keittämään, siinä on se Hänen jännityksellä odottamansa putosi kaivoon! tai laittamaan käsinettä Peukalopotit ja Suomensotit omille paikoilleen. 
Katselukirjoja


Sitten päästäänkin kirjaan, tuohon taianomaiseen esineeseen, joka voi aluksi olla vaikka kankaasta tehty tai paksusivuinen laitos, joka sisältää muutaman ison värikkään kuvan.

 Lapsi on käynyt jo monesti kirjastossa. Mummo yllättyy miten monenlaista on tarjolla. On kurkistuskirjoja, joista avautuu ihmeellisiä luukkuja ja taskuja, on koskettelukirjoja, sellaisiakin, joissa on ääninappeja tai musiikkia.


Pian huomamme, että yksi on ylitse muiden, se on meillä koskettelukirja Tiikeri etsi äitiä. Se oli ensimmäinen, jonka sivuja Hän haluaa kääntää itse.


Onneksi tämä on ihan oma, ne kirjastosta tuodut kärsivät liikaa pienten sormien käsittelyssä. Tiikerinpentu kuluu pyöreäreunaiseksi ajan saatossa ja kadottaa lopulta suurimman osan sivuista. Vaari sanoi jo Hänen Äitinsä pienenä ollessa, että lastenkirjoissa pitäisi olla pellistä tehdyt sivut ja maasepän takomat saranat.Taaperoinen lukupuuhissa


Ajan mittaan edistymme. Vauvasta varttuu Taapero.  Kuvan rinnalle nousee sana. Tarinaa ei vielä ole pitkästi.

Hän haluaa kuulla saman aina uudelleen.  Hän osoittaa pikku sormella ja tietää missä on tutti, kissa, auto. Pian Hän jo kertoo jo Mummolle mitä näkee.

 Hän istuu sylissä, tietysti. Oikeasti on tärkeintä, että saa olla sylissä, että Mummo, Aikuinen, on läsnä. Pari vuotta myöhemmin Hän määrittää Mummon tehtävän, ”Mummo on minua varten”.Lukutoukkamummo


Mummo oli kerran Äiti, tietysti. Äitikin tykkäsi lukea Lapselle. Ei ollut nukutusongelmaa, Äiti luki aina niin pitkään että Lapsi nukahti. Joskus Äiti jatkoi ääneen vielä senkin jälkeen. Kerran Äiti luki Kanteletarta, Lapsi ei valittanut siitäkään.


Mummo oli myös kerran Lapsi ja hänellä oli Äiti, joka luki ääneen. Kissanpojat sotkivat käsineensä, ne pestiin, se oli varmaan ensimmäinen Isän polvella köröttelyn jälkeen.

Kirjoja ei ollut paljon, ehkä vain pari. Oli Punahilkka ja Kolme possua, joista susi söi kaksi ja se itketti Lapsi-Mummoa.  Koska kirjoja oli vähän, mummon äiti luki lehdistä sarjakuviakin; Pekka Puupää oli suosikki. 

Sitten Mummo pääsi kouluun, oppi itse lukemaan ja tulivat Aapiskukko ja joululahjaksi Tammen Kultaiset Kirjat. Koulussa oli ensimmäinen kirjasto, sieltä sai lainata yhden kirjan viikossa.

Tässä pieni kirjalista vauva- ja taaperoikäisille, paljon muutakin on olemassa. Kannattaa käydä kirjastossa tutkimusretkellä.

                                 Loruja ja runoja


Elina Pulli: Vauvan kanssa, Tillasammans med Babyn. Sanoma Pro 2014.

Jukka Itkonen: Keinohevosen kengittäjä, runoja vauvakotiin. Kirjapaja 2013

Kirsi Kunnas: Hanhiemon iloinen lipas (The Tall Book of Mother Goose) Runot vanhojen englantilaisten lastenlorujen aiheista vapaasti riimitellyt Kirsi Kunnas .WSOY 31.p. 2010. 

-        Tiitiäisen satupuu, Karisto 37. p. 2009.
Kaarina Helakisa (toim.): Pikku Pegasos: 400 kauneinta lastenrunoa. Kuvittanut Jori Svärd.:Otava, 1980 19. painos 2005

-        Suomen lasten runotar. Otava 2000.

Kuvakirjoja pienimmille taaperoille


Suomalaisia sarjoja:


Heidi Bruhnin Muumi-kirjat, esim. Muumipeikon oma katselukirja

Riina Kaarla Muumi luukkukirjat, esim. Muumipeikko eksyy

Mauri Kunnas: Herra Hakkarainen-kirjat

Koiramäki-kirjat
              - (uusimpia esim. Iloiset soittimet Otava 2015.)

Suomennettuja sarjoja: 

Christine L'Heureux: Kaapo-kirjat

Richard Scarry (kuv.): Mato Matala- sarja

-      Touhula – sarja (ja monet muut).

Lucy Cousins: Maisa-kirjat

Dick Bruna: Milla-kirjat

Yves Scot: Antti-kirjat

Eric Hill: Puppe-kirjat

Laurent de Brunhoff: Babar-kirjat 

 Zdeněk Miler ym: Myyrä-kirjat


Kirjalito, Sutukustannus, Kustannus-Mäkelä ja monet muut kustantamot ovat julkaisseet runsaasti selkeitä katselukirjoja eri aihepiireistä: eläimistä, vastakohdista, väreistä, ajoneuvoista jne.

Aikuisille:


Päivi Heikkilä-Halttunen: Lue lapselle Ateena 2015.

http://www.lastenkirjahylly.blogspot.fi/search/label/kuvakirjat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti