lauantai 7. marraskuuta 2020

Uusia lasten joulukirjoja 2020

🤶🎄🎄🎄🎄🎄⭐⭐⭐⭐🎄🎄🎄🎄🎄⭐⭐⭐🤶

Joulun alla julkaistavat lastenkirjat noudattavat vuosittain melko samaa kaavaa. Toistuvia teemoja ovat lumitilanne ja pukin matkan esteet. Käännöskirjoissa näkyvät kulttuurierot verrattuna suomalaiseen perinteeseen: englantilainen pukki tulee savupiipusta ja lentää poroineen taivaalla.

Lapset tähdittivät   ja mummo kuusitti 🎄muutaman joulukirjauutuuden, jotka onnistuimme lainaamaan kirjastosta. 


Lumiukko ⭐⭐ 🎄🎄


Kuvitus Yuoin Shin, suomeksi riimitellyt Raija Rintamäki Sarja ripaus taikaa (Mäkelä 2020) Ikäsuositus +0 - 3 v.


Luukkukirja täynnä blingblingiä liikkuu ja pyörii.Klassinen tarina pukin reen liikkeelle saamisesta ratkeaa muutaman riimin mittaisessa tekstissä, sankarina lumiukko.


Kaunista kuvaa, runoa pienille korville ja tekemistä sormille. Pipsa Possu ja joulupukki ⭐⭐⭐🎄🎄🎄🎄

suom. Satu Karhu (Otava 2020) 2 - 5 v.


Pipsa Possu -tavaramerkin ovat luoneet Neville Asley ja Mark Baker Pipsa Possun päiväkodissa valmistellaan joulunäytelmää. Hahmoin ovat Pipsan joulukeijun lisäksi ainakin joulusairaanhoitaja ja Kerkko-koiran esittämä joulupukki.Lapset ihmettelevät miten joulupukki ehtii tuomaan lahjat kaikille lapsille samana iltana. Joulun alla on nähty joulupukki esiintymässä monissa kaupoissa ja muissa paikoissa. Pipsa saa pukilta lupauksen tulla katsomaan kuvaelmaa. Mahtaakohan Pipsan toive toteutua?


Mummon lapsenlapsi rohkeni koronatestiin kun sai toimituksen ajan katsella isän puhelimesta Pipsa -videota. Varmaan myös tämä kirja ilahduttaa häntä joulun odotuksessa.


Monta ideaa joulun odotukseenDuppaduulix ja salaperäinen ovi
 
⭐⭐⭐🎄🎄🎄🎄🎄

Maija Barlic Matti Westerlund (Lasten Keskus 2020) 
 3 - 6 v.

Koiranpentu Duppaduulix  ja mummi (mummikki) viettävät pikkujoulua. Kotiin ilmestyy salaperäinen ovi, josta saapuu vieraaksi tonttu Pikki Riikkinen.


Mukana on leikkivinkkejä, lauluja ja muutama perinteinen askarteluohje, paras niistä paperirengasketju.


Isommilta lapsilta onnistuu sanojen kääntäminen tyyliin kumpas ommellista - ompas kummallista. 


https://youtu.be/qtXmE2rFFxE


Maija Barlic on ansioitunut nukketeatteritaiteilija, joka on myös ohjannut ja säveltänyt musiikkia esityksiin. Suomalainen lastenkirja päihittää kaavamaisesti ideoidut käännökset myös kuvituksen puolesta.Rakkaampi kuin joulu
 
🎄🎄🎄

Ellie Hattie, Tim Warners (Mäkelä 2020)  2 - 6 v.


Karhuperheen jouluvalmistelut sujuvat vauhdikkaasti. 


Ihmis- tai tässä tapauksessa karhusuhteet menevät muun edelle.

Iskä lukee iltasadun, tyynyn pöyhin minä.

Rakkaampi kuin joulu olet meille aina - SINÄ


Tim Warnersin sympaattiset karhuhahmot ovat tuttuja jo Boris-kirjoista.Dinot pelastavat joulun 🎄🎄

Penny Dale (Mäkelä 2020) 3 - 6 v.

Pukin reki jo juuttunut lumeen tässäki kirjassa. Dinojen pelastusoperaatiossa käytetään järeää lumikalustoa aina moottorikelkasta ja mönkijöistä helikopteriin asti. Mummon pian 5-vuotias pikkuneiti poikakaverinsa kanssa tulee rakastamaan tätä vauhdikasta ja isopränttistä kirjaa!Siilin joulutoive 🎄🎄🎄🎄

M. Christina Butler Tina Macnaughton (Karisto 2020) 3 - 5 v.Tämän joulun uusin ihana Pikkusiili-kirja pureutuu lumettoman joulun ongelmaan. Kaverukset lähtevät vuorelle ja tuovat lunta pikkusiilin samettisen pehmeään hattuun. Kallis valkoinen aarre hupenee vähin erin ilahduttamaan ystäviä.

 Antamisen ilo on joulussa tärkeintä
Petteri Kaniinin jouluseikkailu 🎄🎄🎄🎄


Emma Thomson Beatrix Porterin alkuperäistarinoiden mukaan kuvat Eleanor Taylor (Docendo 2020)  3 - 6 v.
Satavuotias Petteri Kaniini on saanut jouluisen jatko-osan näyttelijätär Emma Thophonin toimesta. Petteri ja serkkunsa Penna keksivät pelastaa Viljami-kalkkunan joutumasta Vänskän perheen joulupaistiksi. Viljamin turhamaisuusuus on vähällä estää piiloutumisyritykset.

 

Kanitarinan tyylille uskolliset sanakäänteet ja uudistettu kuvituskin  onnistuvat luomaan alkuperäisen tunnelman.
Pandakaksoset joulun jäljillä  🎄🎄🎄

Kirsti Manninen kuvitus Ninka Reittu (Otava 2020) 3 - 8 v


Kirjan 24 lukua voi käyttää joulukalenterina.

Pienet pandakaksoset saapuvat kuumailmapallolla Suomeen mukanaan rikkinäinen taikalyhty, jonka Isopanda on saanut joskus joulupukilta.


Matkallaan tapaamaan joulupukkia pandat tutustuvat tonttujen opastamina kotimaiseen jouluperinteeseemme. Mukana on hyvin vanhojakin juttuja kuten riihi ja jouluoljet tai tuomaanristit. Pandat saavat tutustua joulukoristeisiin -kukkiin ja lauluihin, Lucia-juhlaan, leivonnaisiin ja jouluruokiin. 


Taikalyhty alkaa vähitellen hehkua punaista valoa matkan varrella. Lopussa on odottaa tietysti tärkein: aattona pandat pääsevät joulupukin matkalle ja saavat näyttää hänelle taikalyhtynsä.


Kirjan rauhalliset tarinat sopivat ääneen luettaviksi kotona, päiväkodissa tai alkuopetuksessa.


Lukulumon joulukalenteri 


Lukulumo on tuttu jo monissa kouluissa ja päiväkodeissa. Myös yksityishenkilöt voivat saada Lukulumon joulukalenterin ja ja ilmaisen kokeilun ajalle 25. 11. - 24. 12. 

https://www.iltoppiminen.fi/palvelumme/lukulumo/lukun-ja-lumon-joulukalenteri/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti