maanantai 22. tammikuuta 2018

Hyviä lapsiperheen keittokirjoja: Saisinko lisää! Vauvalle, Pienet kokit ja ruokaräppiä



Kukka Havas: Saisinko lisää? 

Satori Books 2017


 -Saisinko lisää! Vanhemmat haluaisivat kuulla tuon lauseen lapsen suusta useammin, kun ollaan terveellisen aterian ääressä. 

Keinona voi olla ottaa muksu mukaan  kokkaushommiin. Pienelle apukokille löytyy sopivaa tekemistä: leivitystä, pilkkomista tai ainesten sekoittamista.

Omatekemä maistuu paremmin


Saisiko lisää -keittokirja sisältää monia kasvatuksellisia oivalluksia.  Lapsi tutustuu uusiin ruoka-aineisiin, maistamiskynnys madaltuu, käsillä tekeminen tulee mukaan ja keittiössä puuhaaminen on lapsen ja vanhemman yhteistä aikaa. 

Kirjan tekijä Kukka Havas kirjoittaa esipuheessa:

"Yhteiset ruoanlaittohetket ovat avanneet aivan uudenlaisen makujen maistamisen ja käsillä tekemisen maailman."

Paljon reseptejä


Pääruokina on corn flakes -muruilla leivitettyä punakampelaa, lempeää kanakeittoa, karitsaburgereita, juurespastaa  ja paljon muuta.

Todella hyvä idea on ollut ottaa kirjaan mukaan eväsruokia. Lapset tykkäävät leipomisesta. Tehdään siis vaikkapa porkkanasämpylöitä tai skonsseja. Evääksi sopii myös lihapiirakka tai kana-pastasalaatti.

Lisukkeet ja kastikkeet -osasto sisältää monenmoista: juuresröstiperunoita, punaisia uunijuureksia (Red Chips) pehmeää kookosriisiä, fetajuusto- ja rapusoosia, ruskeaa kastiketta unohtamatta.

Välipaloissa ja jälkiruoissa on kauraletuista kotijäätelöön ja pian ajankohtaisiin laskiaispulliin.


Vaikka saman tyylisiä oppaita on tehty jo tätä ennen, tämän kirjan vahvuutena on todella terveellinen, laadukas ja helppo arkiruoka.

Käytetyt raaka-aineet löytyvä lähikaupasta. Reseptejä on helppo yhdistellä keskenään. Pääruokia voi käyttää useampina päivinä ja yhdistellä eri lisukkeiden kanssa.

Vinkkejä


Kirja tarjoaa resepteihin tarkat työohjeet. Pienen apukokin kuvake ohjaa, mitkä tehtävät lapsi voi tehdä.

Eräs kirjan vahvuus  verrattuna muihin lasten kokkioppaisiin on runsas vihjevalikoima.


Mummot ja vaarit pesivät ennen vanhaan perunoita pesuvadissa.  Perunoiden uintikilpailu on hauska tapa saada lapsille mieluista tekemistä ja samalla auttaa ruoan valmistuksessa.

Mikä on parempaa kuin tuoreet kasvikset ja vihannekset. Niistä voi rakentaa vaikkapa tornin tai linnan piknikviltille.


Lasten  ja vanhempien on kiva kokkailla tämän tyylikkäästi kuvitetun ja taitetun kirjan avulla. 


Facebookissa: 

https://www.facebook.com/search/top/?q=saisinko%20lis%C3%A4%C3%A4%3F%20maistuvampaa%20yhdess%C3%A4%20kokaten





Vauvalle samasta padasta


Outi Väisänen: Samasta padasta : huippuhyvää kotiruokaa vauvalle ja itsellesi   4.up (Readme.fi 2017)

Vauva tottuu nopeasti  perheen tavalliseen kotiruokaan tämän kirjan neuvoin. 


Koska vauvan pitää syödä terveellisesti, paranee myös vanhempien ravinnon laatu. 

Kirja noudattaa yleisiä ikäsuosituksia, tosin maustamista aloitetaan nopeammin. Kirjoittajan mukaan jo 7 kk ikäinen saa samat mausteet kuin aikuinenkin suolaa lukuun ottamatta.

Tehdään reiluja annoksia, joten hyvää on tarjolla vielä huomennakin. 

Veget, liha, kala ja jälkkärit on ryhmitelty omiksi osastoikseen.

Soserumbaa voi lyhentää. Sormiruokailuun käy jopa keitetty riisi.


Pikkukokki keittiössä

Heidi Paajala: Pienten kokkien keittokirja 
(Gummerus 2016)

Tämä kirja on suunnattu jo lukutaitoisille kokeille, jotka pystyvät toimimaan lähes itsenäisesti keittiössä.

Kirjan reseptit ovat enimmäkseen leipomis- ja jälkiruokaosastoa. Herkullisia juttuja onkin mukana: pikkuleipiä, kakkuja, monenlaisia jälkiruokia.

Pääruokaakin tehdään: pastaa, tortilloja, lihamureketta ja lohta.

Työvaiheet on esitetty sanoin ja värikkäin kuvaruuduin. Kyllä pitäisi onnistua.

Räppiä ja nuorten trendiruokaa


Sinikka Nopola, Tiina Nopola: Risto Räppääjä kauhan varressa (Tammi 2017)

Risto R:n kirja puhuttelee rennolla tavalla teini-ikäistä kokkia. 


Reseptiti on nimetty mielikuvituksella: Sevillan saiturin kalsea keitto, Elvin pöyhkeä papusalaatti, Äkkisulava jogurttijäätelö.

Tämä keittokirja on totisesti ajan hermolla: mukana on kasvisruokaa, hummusta ja erityisen paljon raakaruokareseptejä: shusia, raakakakkuja, tuorepuuroja.

Reseptit ovat sopivan yksinkertaisia aloittelevalle mestarikokille. Ja mainio apu isommalle koululaiselle, jos haluaa loihtia omannäköisen välipalan. 

Räppirunot tahdittavat keittiöpuuhia.










2 kommenttia:

  1. Voi miten vaikuttaa mukavalta ❤️Olen yksinkertaisuuden ystävä.

    Kiva että sinulta tuli postaus. Olin jo odotellut. Saisiko lisää? 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustavasta kommentistasi, Rita. Mummo postailee harvakseen, aina kun hyvä aihe löytyy. Käyn usein katsomassa tyylikästä blogiasi. Samalla lastenkirja-asialla ollaan!

      Poista